Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Baza de calcul CAS pentru indemnizatia de maternitate. Interpretarea legii

Ultima actualizare: 03 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Baza de calcul CAS pentru indemnizatia de maternitate. Interpretarea legii
asigurari socialeindemnizatie maternitatecas

Vom afla de la expertul nostru care este baza de calcul CAS concediu sarcina si leuzie pentru 2019. Indemnizatia de maternitate reprezinta un venit neimpozabil, dar trebuie sa fiti atenti la cateva particularitati ale legii.

 

Iata raspunsul specialistului!


 Din punct de vedere fiscal, indemnizatia de maternitate reprezinta un venit neimpozabil, potrivit art. 62 lit. c) din Codul fiscal, fiind supusa doar contributiei de asigurari sociale (CAS) potrivit art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal in forma modificata prin OUG 3/2018.

In ceea ce priveste modul de calcul al CAS datorata pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, prin urmare si pentru indemnizatia de maternitate, acesta este stabilit de prevederile art. 139 alin. (1) lit. o), art. 144 si art. 146 alin. (5) din Codul fiscal.

Astfel, baza lunara de calcul al CAS, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din FNUASS primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale. Baza lunara de calcul al CAS datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este asadar suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza salariata conform prevederilor legale, iar CAS se suporta la nivelul cotei prevazute la art. 138 lit. a) din Codul fiscal si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, pentru salariatele care intra in concediu de maternitate initial in anul 2019, baza de calcul al CAS este reprezentata de indemnizatia de maternitate, calculul CAS datorate realizandu-se prin aplicarea cotei de 25% asupra acesteia.

Este adevarat ca prevederile OUG 8/2018 au stabilit pentru o perioada delimitata de aplicare, rezultata din insasi textul art. V, un modul de calcul al CAS datorat pentru indemnizatii de asigurari sociale de sanatate la nivelul celui din decembrie 2017. Aceste prevederi au fost aplicabile incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018 si pentru perioadele urmatoare, in situatia in care din aplicarea dispozitiilor art. 139 alin. (1) lit. o), art. 143 alin. (4) si art. 144 din Codul fiscal, rezulta un cuantum al CAS calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv s-au aflat sau au intrat in concediu medical pentru maternitate, pentru ingrijirea copului bolnav sau de risc maternal. Cuantumul CAS datorate nu putea fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.

Prin urmare, prevederile OUG 8/2018 nu mai pot fi aplicabile pentru certificatele medicale initiale acordate in anul 2019.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X