Dezbatem mai jos cazul unei asociatii de tip PAS (Programul Actionarilor Salariati). Acesta primeste dividende de la societatea A, acolo unde detine pachetul majoritar (30% actiuni).
De retinut faptul ca societatea A nu retine impozit in momentul virarii dividendelor catre asociatia tip PAS. La randul sau asociatia tip PAS distribuie dividendele membrilor sai. Luand in considerare toate aceste detalii, cine are obligatia la plata impozitului pe dividende?
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Retinerea impozitului pe dividende: raspunsul specialistului
Asociatia este persoana juridica fara scop patrimonial. Aceasta va inregistra dividendele primite in veniturile proprii. Potrivit art. 13 alin (2) din Codul Fiscal in cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, sunt venituri neimpozabile veniturile din dividende, dobanzi, precum si din diferentele de curs valutar aferente disponibilitatilor si veniturilor neimpozabile.
Potrivit art. 43 din Codul fiscal, o persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat.
Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.
Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
Astfel, daca asociatia detine mai mult de 10% (in speta 30%) din titlurile de participare ale societatii pe o perioada ce depaseste 1 an la data platii, societatea nu are obligatia retinerii unui impozit aferent acestor venituri.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Manual de politici contabile - Stick USB
Numai daca aceasta conditie nu este indeplinita, societatea va retine un impozit in cota de 5%.
In aceleasi conditii, asociatia analizeaza daca va retine sau nu impozit pe dividende la momentul distribuirii catre membrii sai. Cand distribuiti dividende catre persoane fizice retineti impozit, nefiind reglementata o scutire in acest sens.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.