email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a fost aprobat. Consulta ultimele prevederi contabile!

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a fost aprobat. Consulta ultimele prevederi contabile!
raportari contabilelegea contabilitatiioperatori economici

UPDATE in 22 iulie 2019. OMFP nr. 2493/2019 privind aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 596, partea I, din 19 iulie 2019. 
 

 

**********

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat la rubrica de “Transparenta decizionala” un proiect de ordin cu impact asupra sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.


Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.


Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o

cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2019, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.

In Planul de conturi general cuprins la punctul 594 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”, 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor” (P), 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii” (P), 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale” (P), 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale” (P), 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” si 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”.

In capitolul 16 „Functiunea conturilor” se introduce functiunea contului 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”, cu urmatorul cuprins:

„Contul 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor.

Contul 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” este un cont de pasiv.

In creditul contului 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” se inregistreaza:
- valoarea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (681).
In debitul contului 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” se inregistreaza:
- diminuarea sau anularea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (781).
    Soldul contului reprezinta ajustarile pentru depreciere constituite”.


Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin


a) referitor la ajustarile pentru deprecierea avansurilor acordate furnizorilor

Deoarece s-a constatat ca si avansurile acordate furnizorilor pot fi depreciate, se impune introducerea in planul de conturi aplicabil operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fara scop patrimonial, a unor conturi distincte care sa reflecte atat constituirea, cat si reluarea acestor deprecieri.
In mod corespunzator, se propune completarea prevederilor referitoare la functiunea conturilor.


b) referitor la erorile constatate in legatura cu situatiile financiare interimare

Prin prezentul proiect de ordin se propune ca Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, sa se aplice si in cazul situatiilor financiare interimare intocmite de operatorii economici potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si depuse de acestia la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

c) referitor la aria de aplicabilitate a reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla

Prin prezentul proiect de act normativ se propune mentionarea explicita in cuprinsul ariei de aplicabilitate a Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 170/2015, a persoanelor fizice care obtin venituri din inchirierea de imobile/apartamente/camere, care desfasoara activitati producatoare de venit si al caror venit net anual este determinat in sistem real, potrivit Codului fiscal.

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.


Consulta documentele atasate mai jos:

Proiectul de ordin

Referatul de aprobare


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari contabilelegea contabilitatiioperatori economici

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 22 Iulie 2019


Votati articolul "Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a fost aprobat. Consulta ultimele prevederi contabile!":
Rating:

Nota: 4.03 din 5 din 47 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 22 Iulie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X