email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul anunta: Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal la TVA

Fiscul anunta: Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal la TVA
tvadecalaj fiscalcota de tva

Agentia Nationala de Administrare Fiscala supune atentiei urmatoarele elemente de interes cu privire la raportul "Decalajul Fiscal la TVA":

In cazul Romaniei, rezultatele indica mentinerea aceluiasi decalaj fiscal, de la 35,8% in anul 2016 la 35,5% in anul 2017 (raportul rotunjeste cifra in ambii ani la 36%). De altfel, comparativ cu anul 2016, exista State Membre care inregistreaza cresteri: Grecia - 2,6 puncte procentuale, Letonia -1,9% si Germania — 0,2%. Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal.



Institutia anunta faptul ca este pentru prima data in cei 5 ani de analiza a decalajului fiscal la TVA cand Romania nu mai figureaza printre statele cu cea mai mare crestere de decalaj fiscal dintre cele 28 de State Membre ale Uniunii Europene.

In cazul Romaniei, raportul semnaleaza ca in anul 2017 au avut loc modificari legislative importante, care au afectat structura ratelor de TVA. Per total, reducerea cotei medii de impozitare a fost de la 17,2 in anul 2015 la 12,7 in anul 2017 (niciun alt Stat Membru nu a mai inregistrat modificari semnificative de cota).

Cota efectiva de impunere a scazut la 12,7%, cu 3 puncte procentuale mai mica comparativ cu cea din 2016. In aceeasi perioada conformarea fiscala a crescut cu 1 procent. Scaderea cotei efective este datorata reducerii cotei standard.

Masa de TVA ce ar trebui colectata (VTTL) a crescut cu 7%, iar veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%. Asa se explica si faptul ca decalajul a ramas relativ constant.

Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuita de la 38,7% cat a fost comunicat fn primavara acestui an, la 35,5% in raportul final.

In plus, raportul publicat anul acesta de Comisia Europeana introduce un element de noutate, respectiv un exercitiu de prognoza pentru anul precedent publicarii raportului (nivelul decalajului la TVA pentru anul 2018).

Potrivit acestei estimari, nivelul decalajului fiscal la TVA va scadea cu aproximativ 3 p.p., respectiv de la 35,5% in 2017 la 32,5% in 2018, veniturile colectate din TVA inregistrand o crestere semnificativa in 2018 comparativ cu 2017. Aceasta confirma ca masurile luate in vederea combaterii evaziunii fiscale in cursul anului 2017 si continuate in 2018 au avut efect pozitiv asupra TVA colectata.

O preocupare prioritara a A.N.A.F. o reprezinta reducerea decalajului fiscal la TVA, masurile dispuse in vederea realizarii acestui obiectiv fiind cuprinse in "Planul de Masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat", elaborat in luna iunie a acestui an si care a fost publicat pe site-ul institutiei.


Care este situatia pentru 2019?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala mentioneaza ca, in primele opt luni ale anului 2019, veniturile incasate din TVA sunt cu 11,6% mai mari fata de realizarile anului 2018, iar taxa pe valoarea adaugata rambursata contribuabililor a crescut cu 8,7%.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvadecalaj fiscalcota de tva


Data aparitiei: 09 Septembrie 2019

Votati articolul "Fiscul anunta: Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal la TVA":
Rating:

Nota: 4.41 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X