email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul TVA pentru tiparirea cartilor si a altor materiale

Regimul TVA pentru tiparirea cartilor si a altor materiale
tvalivrari de bunuricodul fiscal

Din punct de vedere al TVA tiparirea cartilor sau a altor tiparituri poate fi considerata fie o livrare de bunuri, fie o prestare de servicii, in functie de modul de derulare a operatiunilor, astfel:

    • in situatia in care clientul care detine drepturile de editare a unei carti sau a altei tiparituri se limiteaza la a transmite continutul acestora pe hartie, pe CD, discheta ori pe alt suport, iar tipografia se obliga sa tipareasca sau, dupa caz, sa si editeze cartea ori alta tiparitura, utilizand hartia si/sau alte materiale proprii necesare realizarii cartii ori altei tiparituri, se considera ca tipografia realizeaza o livrare de bunuri catre clientul sau.

    • in situatia in care clientul care detine drepturile de editare a unei carti sau a altei tiparituri transmite tipografiei continutul acestora pe hartie, pe CD, discheta ori pe alt suport, precum si hartia necesara realizarii acestora si/sau, dupa caz, alte materiale care servesc la realizarea cartii/tipariturii, se considera ca tipografia realizeaza o prestare de servicii catre clientul sau.

    • Incadrarea corecta a operatiunii drept livrare de bunuri ori prestare de servicii este necesara pentru a aplica un regim TVA corect cu privire la cota aplicabila si modul de taxare in functie de locul operatiunii.

Astfel, pentru operatiunile care sunt considerate livrari de bunuri locul livrarii se stabileste conform prevederilor art. 275 din Codul fiscal iar pentru operatiunile care sunt considerate prestari de servicii locul prestarii se stabileste conform prevederilor art. 278 alin. (2) sau, dupa caz, art. 278 alin. (5) lit. d) ori alin. (6) lit. a) din Codul fiscal, in functie de statutul beneficiarului.

De asemenea, in cazul livrarilor de bunuri se aplica cota redusa de 5%  TVA in conditiile reglementate de art. 291 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare. Cota de 5% se aplica doar pentru operatiunile incadrate drept livrare de bunuri nu si pentru cele care sunt tratate drept prestare de servicii.

Cota redusa de 5% se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, inclusiv partiturile muzicale imprimate care au cod ISMN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate.



Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin sintagma "in principal" se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii.

In prezent nu se aplica cota de 5% pentru livrarea de carti, ziare si reviste, in cazul in care acestea sunt furnizate pe cale electronica, operatiunile fiind considerate prestari de servicii, conform art. 7 alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvalivrari de bunuricodul fiscal


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2019

Votati articolul "Regimul TVA pentru tiparirea cartilor si a altor materiale":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X