email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sefa ANAF: Intrarea in productie a sistemului SAF-T va fi posibila in trimestrul IV al anului 2020

Sefa ANAF: Intrarea in productie a sistemului SAF-T va fi posibila in trimestrul IV al anului 2020
saf-tanaffrauda fiscala

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat joi proiectul „Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare“.

Obiectivul proiectului national este de consolidare a capacitatii ANAF si de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fisier standard international de control pentru operatorii economici (SAF-T).

Intrarea in productie a sistemului SAF-T ar putea fi posibila in trimestrul IV al anului 2020, iar termenele privind obligativitatea raportarii in acest sistem vor constitui subiect de analiza in cursul anului viitor, potrivit unei declaratii oferite de Mirela Calugareanu, presedintele ANAF.

„Proiectul SAF-T reprezinta doar o parte dintr-un pachet de masuri mult mai complex, care inseamna intr-adevar reforma ANAF, acesta fiind doar inceputul. Estimam ca intrarea in productie a sistemului SAF-T va fi posibila in trimestrul IV al anului 2020, iar termenele privind obligativitatea raportarii in acest sistem vor constitui subiect de analiza in cursul anului viitor.“ a declarat doamna Mirela Calugareanu, presedintele ANAF.

Am spus din primul moment, de la audierile din Parlament, ca daca vreau sa las ceva in urma la Ministerul Finantelor este proiectul de digitalizare si informatizare. Putem toti sa ne jucam cu taxele, cu codul fiscal si acest lucru s-a intamplat in ultimii ani. Putem sa le crestem, sa le scadem, sa complicam codul fiscal sau sa incercam sa-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lasata la o parte. Si cred ca impactul pentru colectare se va vedea si se poate face in 2020 mai mult decat in 2019 doar prin informatizarea sistemului Ministerului Finantelor Publice si ANAF. Daca vrem sa crestem colectarea, singura solutie este sa ne uitam la informatizare si la digitalizarea sistemului ANAF si Ministerului Finantelor Publice.

Acest fisier standard de control contribuie la imbunatatirea calitatii actului administrativ si sprijina conformarea fiscala a contribuabililor, dar si detectarea si reducerea fraudei fiscale si asigurarea unei analize de risc mai eficiente. Aceasta fraza spune cam tot ce vrem sa facem noi aici: trebuie sa avem o relatie cat mai simpla cu contribuabilul, cat mai lipsita de subiectivism, al doilea obiectiv e reducerea fraudei fiscale si in al treilea rand o analiza de risc eficienta si obiectiva.
“ a declarat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.

Elena Timofte, managerul de proiect, in cadrul conferintei de deschidere a proiectului, a precizat ca „Standardizarea formatului de date este foarte avantajoasa din punctul de vedere al analizei cost/beneficiu, atat pentru companii, cat si pentru administratiile fiscale. Companiile pot exporta datele contabile printr-o singura apasare de buton, iar administratiile fiscale pot avea acces la acelasi continut de date si nu vor fi necesare conversii diferite de fisiere.”

 

Citeste si: A fost prelungita licitatia pentru fisierul standard de audit de taxe pentru toti operatorii economici

 

Foto credit: Agerpres


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tanaffrauda fiscala


Data aparitiei: 20 Decembrie 2019

Votati articolul "Sefa ANAF: Intrarea in productie a sistemului SAF-T va fi posibila in trimestrul IV al anului 2020":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X