ANAF a lansat licitatia pentru fisierul standard de audit de taxe pentru toti operatorii economici

UPDATE in 14 noiembrie 2019. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat marti, 12 noiembrie, licitatia pentru fisierul standard de audit de taxe pentru toti operatorii economici - sistemul informatic SAF-T.
Institutia a anuntat din vara acestui an ca, pana la finalul anului 2020, va implementa SAF-T (Fisierul Standard de Audit). Aceasta masura urmeaza sa se aplice tuturor operatorilor economici si va fi pusa in aplicare cu ajutorul fondurilor europene.
Avand in vedere ca licitatia a fost lansata cu intarziere, exista posibilitate ca si programul SAF-T sa devina operational tot cu intarziere.
Valoarea estimata pentru faza pilot a SAF-T este de 3 milioane de lei (fara TVA). Ofertele pot fi facute pana pe data de 17 decembrie 2019, ora 15:00.
Prin acest sistem informatic firmele pun la dispozitia ANAF-ului anumite date, iar institutia le monitorizeaza si apreciaza daca mai sunt ori nu necesare controale, inclusiv pentru rambursari de taxe. Astfel va imbunatatii procedura de declarare si colectare a taxelor si impozitelor.
Noua masura va permite schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la ANAF sau la auditori externi, fiind deja utilizat in mai multe tari din Europa.
Implementarea Fisierului Standard de Audit (SAF-T) poate fi privit drept o structura standardizata a informatiilor relevante pentru controalele fiscale in vederea reducerii costului conformarii pentru societati.
Mirela Calugareanu a promis inca de cand a preluat stafeta de sef ANAF ca are in plan implementarea unui sistem pilot care presupune schimbul de informatii intre contribuabilii mari si autoritatea fiscala. In plus, mai doreste sa implementeze cat de curand si alte masuri - infiintarea directiei generale de analiza de risc, infiintarea scolii de fiscalitate pentru angajatii ANAF prin care se urmareste imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor personalului din cadrul Fiscului privind utilizarea aplicatiei informatice si a metodologiei specifice.

Manual de politici contabile 2019 - Stick USB

Cheltuieli deductibile si nedeductibile Ghid practic

Brosura Planul de conturi general pentru ONG
Citeste care este planul de masuri ANAF (DOCUMENT) pentru urmatoarea perioada.
de Ghinea Viorica
Data aparitiei: 14 Noiembrie 2019
Rating:
Nota: 4.44 din 5 din 16 voturi