email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OMFP nr. 2056/2020: Au fost modificate normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA

OMFP nr. 2056/2020: Au fost modificate normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA
tvavamacodul fiscal

OMFP nr. 2056/2020 pentru modificarea si completarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama TVA a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 567 din 30 iunie 2020.

Noul act normativ a intrat in vigoare de la 30 iunie 2020.  
 

OMFP nr. 2056/2020: continutul actului normativ

Denumirea completa a actului normativ: Ordinul nr. 2056/2020 pentru modificarea si completarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.121/2015

 


In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si al prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

in baza prevederilor art. 1 alin. (1) si ale art. 326 alin. (4) si (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
 

Art. I. -Normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.121/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 976 din 29 decembrie 2015, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 alineatul (1), literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"
b) operatorii economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal si care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, conform art. 182 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare."

2. La articolul 2, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

"
(4) Certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata eliberat persoanelor de la alin. (1) lit. c) este valabil numai la declararea marfurilor prin utilizarea procedurii de inscriere in evidente."

3. La articolul 3 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) copie de pe certificatul de operator economic autorizat sau de pe autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului, dupa caz;".

4. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 4. -

(1) In situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 2 alin. (2), Directia Generala a Vamilor elibereaza persoanelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in termen de 30 de zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete prevazute la art. 3 alin. (1) de catre solicitant. In cazul persoanelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) si c), Directia Generala a Vamilor elibereaza certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata in termen de 15 zile de la depunerea cererii si a documentatiei complete prevazute la art. 3 alin. (2) de catre solicitant, in situatia in care certificatul de operator economic autorizat, respectiv autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului este valabil/valabila. Modelul certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata este prevazut in anexa nr. 2."

5. La articolul 5 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
c) in cazul persoanelor impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c), in situatia in care autorizatia de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului a fost suspendata sau revocata ori in cazul anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal."

6. La articolul 6, alineatul (2) se abroga.
7. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 7. -
(1) Garantia prevazuta la art. 326 alin. (7) din Codul fiscal, pentru importul in Romania de bunuri scutit de taxa in conditiile prevazute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, se constituie la biroul vamal la care s-a depus declaratia vamala de punere in libera circulatie. Cuantumul garantiei trebuie sa acopere taxa pe valoarea adaugata care ar fi datorata la punerea in libera circulatie a bunurilor. Garantia poate fi constituita prin:

a) un depozit in numerar sau echivalentul acestuia;

b) angajamentul unui garant."

8. La articolul 7, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
(6) In cazul in care indeplinirea formalitatilor de vamuire se face printr-un reprezentant desemnat conform art. 18 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, garantia prevazuta la alin. (1) se poate constitui de catre acesta."
 

Art. II. -

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

Citeste si: OUG 96/2020. Noi modificari aduse Codului vamal. Ce prevederi au fost eliminate


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvavamacodul fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 02 Iulie 2020


Votati articolul "OMFP nr. 2056/2020: Au fost modificate normele privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a TVA":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 02 Iulie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X