Directia Generala a Vamilor din cadrul ANAF a oferit informatii importante despre procedura de obtinere a numarului de inregistrare si identificare a operatorilor economici (EORI), care este necesar pentru a parcurge formalitatile vamale in relatia cu Regatul Unit, cu incepere de la 1 ianuarie 2021.
Avand in vedere ca la data de 1 februarie 2020, Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeana si a devenit o tara terta, iar perioada de tranzitie prevazuta in Acordul de retragere se incheie la data de 31 decembrie 2020, incepand cu data de 01.01.2021 pentru marfurile transportate catre si din Regatul Unit vor fi intocmite formalitati vamale.
In situatia in care nu ati desfasurat operatiuni vamale si prin urmare nu ati avut nevoie de numarul de inregistrare si identificare a operatorilor economici (EORI), dar sunteti implicati sau urmeaza sa fiti implicati in operatiuni de import sau export cu Regatul Unit este necesar sa aveti atribuit un numar EORI, subliniaza institutia.
Ce este numarul EORI?
Numarul EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Care sunt persoanele obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI?
• operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiuni de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Uniunii);
• persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.
In Romania, cererea de atribuire a numarului EORI se completeaza de catre persoanele interesate utilizand aplicatia „EORI-RO" prin accesarea link-ului existent pe website-ul Directiei Generale a Vamilor: www.customs.ro, sectiunea „e-Customs", subsectiunea EORI, Sistem Informatic (https://www.customs.ro/e-customs/eori/sisteminformatic).
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cererea se inregistreaza in aplicatia „EORI-RO", se tipareste, se semneaza de catre solicitant si se transmite, la directia regionala vamala in a carei raza de competenta teritoriala are sediul/resedinta persoana respectiva, in cazul persoanelor stabilite in Romania, sau la directia regionala vamala in a carei raza de competenta teritoriala urmeaza ca solicitantul sa desfasoare activitatile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei in cazul operatorilor economici si al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii.
In cazul operatorilor economici care sunt stabiliti in Romania, cererea de acordare a numarului EORI este insotita de urmatoarele documente:
a) certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului;
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de organul fiscal competent, dupa caz;
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care acesta nu corespunde cu cel inscris in certificatul(ele) prezentat(e);
d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.
In situatia persoanelor altele decat operatorii economici, care sunt stabilite in Romania, cererea de acordare a numarului EORI este insotita de urmatoarele documente:
a) documentele de inregistrare eliberate de autoritatile cu atributii in acest sens;
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de organul fiscal competent, dupa caz;
c) documentele din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b);
d) un document de identitate care sa aiba inscris CNP, in cazul persoanelor fizice.
In cazul persoanelor care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, cererea de acordare a numarului EORI este insotita de urmatoarele documente:
a) documentul de inregistrare eliberat de autoritatea competenta din tara terta, in fotocopie;
b) certificatul(ele) de inregistrare in scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competenta din statele membre ale Uniunii Europene, dupa caz;
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliul fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b), emise de catre autoritatile responsabile din cadrul registrului comertului sau de catre camerele de comert din Uniunea Europeana sau din tara terta, in
original sau copie legalizata, cu cel mult 6 luni inainte de data depunerii cererii;
d) o fotocopie a pasaportului valabil sau a altui document de calatorie, in cazul persoanelor fizice.
Directia Generala a vamilor mentioneaza ca pentru efectuarea formalitatilor vamale in Regatul Unit, societatile de transport si operatorii economici vor avea nevoie de un numar GB EORI. Informatii suplimentare privind numarul GB EORI sunt disponibile la urmatoarele link-uri:
- http://www.customs.ro/assets/pdf/customs/anv/Informare%20publica/38._Anexa_1_Ghid_vamal_GB_.pdf
pag.27
- https://www.gov.uk/eori.
In ceea ce priveste persoanele stabilite in Regatul Unit, institutia mentioneaza urmatoarele:
La incheierea perioadei de tranzitie, numerele EORI din Regatul Unit vor inceta sa mai fie valabile in Uniune si vor fi anulate in sistemul IT relevant EOS/EORI.
Dupa incheierea perioadei de tranzitie, persoanele stabilite in Regatul Unit sau intr-o alta tara terta care au un sediu permanent intr-un stat membru, astfel cum este definit la art. 5 punctul 32 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului (Codul vamal al Uniunii), trebuie sa se inregistreze, in conformitate cu art. 9 alin. (1) din Codul vamal al Uniunii, la autoritatile vamale din statul membru in care este situat sediul permanent. Persoanele care nu au un sediu permanent intr-un stat membru trebuie sa se inregistreze, in conformitate cu art. 9 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii, la autoritatea vamala competenta din statul membru care raspunde de locul in care depun pentru prima data o declaratie sau o cerere pentru obtinerea unei decizii.
Autoritatile vamale din statele membre pot sa accepte cererile depuse deja inainte de incheierea perioadei de tranzitie si sa le atribuie numere EORI avand ca „data de incepere a numarului EORI” data care urmeaza datei de incheiere a perioadei de tranzitie sau o data ulterioara, in conformitate cu cererile persoanelor in cauza.