Numarul EORI reprezinta numarul de inregistrare si identificare a operatorilor economici. Desi acesta se utilizeaza de la 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene, totusi inca exista numeroase dileme despre obtinerea si atribuirea lui.
De curand, Directia Generala a Vamilor (DGV) a descoperit ca este solicitata achitarea unei taxe pentru atribuirea numarului EORI, ceea ce este fals. Atribuirea numarului EORI de catre autoritatea vamala se realizeaza gratuit.
Pe site-ul DGV este prezetat un ghid cuprinzator despre numarul EORI in care este prezentata atat definitia si baza legala, cat si informatii precise despre solicitarea si procedura de atribuire a acestuia.
Ce este un numar EORI?
Numarul EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
2. Care este scopul introducerii numarului EORI?
Scopul introducerii numarului EORI este atribuirea unui numar de inregistrare si identificare fiecarui operator economic si, cand este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referinta comuna a acestora in relatiile acestora cu autoritatile vamale de pe intreg teritoriul Uniunii, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati.
3. Baza Legala
Baza legala la nivel Unional este Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii. Comisia Europeana va elabora un Ghid pentru aplicarea acestor prevederi. La nivel national au fost elaborate Normele tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a operatorilor economici si altor persoane.
4. Cine este obligat sa obtina numarul EORI?
Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
• operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);
• persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.
5. Unde solicita atribuirea unui numar EORI persoanele stabilite in U.E.?
Operatorii economici si alte persoane interesate solicita atribuirea numarului EORI autoritatilor abilitate din statul membru in care sunt stabiliti.
6. Unde solicita atribuirea unui numar EORI persoanele stabilite intr-un stat tert?
In cazul in care un operator economic care nu este stabilit pe teritoriul vamal unional nu are numar EORI, acesta trebuie sa fie inregistrat de catre autoritatea desemnata a statului membru in care realizeaza pentru prima data una dintre activitatile urmatoare:
• depune o declaratie vamala pe teritoriul vamal al Uniunii, cu exceptia urmatoarelor declaratii:
- o declaratie vamala facuta in conformitate cu articolele 135-144 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii;
- o declaratie vamala pentru a plasa marfuri sub regimul de admitere temporara sau o declaratie de reexport pentru a incheia acest regim;
- o declaratie vamala in temeiul Conventiei privind un regim de tranzit comun depusa de un operator economic stabilit intr-o tara de tranzit comun;
- o declaratie vamala pentru plasarea marfurilor sub regimul de tranzit unional depusa de un operator economic stabilit in Andorra sau in San Marino;
• depune o declaratie sumara de iesire sau de intrare pe teritoriul vamal al Uniunii;
• depune o declaratie de depozitare temporara pe teritoriul vamal al Uniunii;
• actiona in calitate de transportator in scopul transportului maritim, fluvial sau aerian;
• actiona in calitate de transportator care este conectat la sistemul vamal si care doreste sa primeasca oricare dintre notificarile prevazute in legislatia vamala in ceea ce priveste depunerea sau modificarea declaratiilor sumare de intrare.
Este recomandat ca operatorii economici care nu sunt stabiliti in Uniune sa depuna cerere pentru acordarea numarului EORI inainte de a realiza una din operatiunile enumerate mai sus.
7. Procedura de atribuire a numerelor EORI in Romania
In Romania, autoritatea competenta cu inregistrarea si atribuirea numerelor EORI este Directia Generala a Vamilor. Numerele EORI vor fi solicitate la directiile regionale vamale in a caror raza de competenta teritoriala isi au sediul/sunt stabilite sau, in cazuri exceptionale, la birourile vamale de frontiera.
In vederea atribuirii numarului EORI, persoana interesata are obligatia de a depune o cerere de inregistrare.
Cererea se completeaza si imprima in/din aplicatia nationala EORI. Aceasta aplicatie este disponibila pe site-ul autoritatii vamale romane.
Operatorii economici stabiliti in Romania vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala copii ale urmatoarelor documente:
a) certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului;
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz;
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care acesta nu corespunde cu cel inscris in certificatul(ele) prezentat(e);
d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.
Persoanele, altele decat operatorii economici, care sunt stabilite in Romania, vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala copii ale urmatoarelor documente:
a) documentele de inregistrare eliberate de autoritatile cu atributii in acest sens;
b) certificatul de inregistrare in scopuri de TVA emis de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz;
c) documentele din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b);
d) cartea de identitate, in cazul persoanelor fizice.
Persoanele care nu sunt stabilite pe teritoriul UE vor depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala, copii ale urmatoarelor documente:
a) documentul de inregistrare eliberat de autoritatea competenta din tara terta, in fotocopie;
b) certificatul(ele) de inregistrare in scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competenta din statele membre ale Uniunii Europene, dupa caz.
c) documente din care rezulta adresa sediului social sau a domiciliul fiscal actual, dupa caz, in situatia in care aceasta nu corespunde cu cea inscrisa in documentele prevazute la lit. a) si b), emise de catre autoritatile responsabile din cadrul registrului comertului sau de catre camerele de comert din Uniunea Europeana sau din tara terta, in original sau copie legalizata, cu cel mult 6 luni inainte de data depunerii cererii;
d) o fotocopie a pasaportului valabil sau a altui document de calatorie, in cazul persoanelor fizice .
Operatorii economici care nu sunt stabiliti pe teritoriul UE dar care sunt titulari de carnete TIR vor depune pentru sustinerea cererii, la biroul vamal de frontiera prin care sunt introduse sau scoase marfurile pe/de pe teritoriul vamal unional, copii ale urmatoarelor documente:
• fotocopia dupa coperta carnetului TIR cu stampila ce contine datele de identificare ale titularului de carnet TIR;
• fotocopia pasaportului conducatorului autovehiculului
Cererile de atribuire a numerelor EORI pot fi:
• completate, semnate si transmise direct de catre operatorul economic solicitant;
• completate si transmise de catre reprezentantul operatorului economic, insa semnate de catre operatorul economic solicitant. In acest caz se anexeaza la cerere contractul de reprezentare, fara a fi necesar ca acesta sa contina mentiunea ca reprezentantul este imputernicit de operatorul economic sa depuna pentru el cererea de atribuire a numarului EORI;
• completate, semnate si transmise de catre reprezentantul operatorului economic solicitant. In aceasta situatie se anexeaza la cerere contractul de reprezentare, care cuprinde in mod expres mentiunea ca reprezentantul este imputernicit de operatorul economic sa depuna pentru el cererea de atribuire a numarului EORI, precum si declaratia pe propria raspundere semnata de catre operatorul economic solicitant, in care sa se precizeze daca este de acord sau nu cu publicarea numarului EORI si a datelor cu caracter personal pe site-ul Uniunii Europene.
Dupa verificarea documentelor, directiile regionale vamale/birourile vamale de frontiera vor elibera solicitantilor o notificare de atribuire a numarului EORI.
Odata atribuit numarul EORI, operatorii economici si celelalte persoane au obligatia de a folosi acel numar unic in toate comunicatiile acestora cu autoritatile vamale ale statelor membre.
8. Structura numarului EORI in Romania
Structura numarului EORI stabilita de catre Comisia Europeana este formata dintr-un identificator al statului membru care atribuie numarul (codul de tara ISO alfa 2, format din doua caractere alfabetice), urmat de un identificatorul national unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).
Exemplu: RO1234567890ABCDE, unde:
• “RO” reprezinta codul de tara al Romaniei, iar
• “1234567890ABCD” reprezinta numarul atribuit de catre autoritatea vamala din Romania.
In Romania s-a stabilit ca numarul unic national folosit in structura numarului EORI, in cazul persoanelor juridice, sa fie codul unic de identificare (CUI).
In functie de tipul de persoana, numarul EORI atribuit de autoritatea vamala romana va avea urmatoarea forma:
• pentru persoana juridica cu sediul in Romania: RO + CUI;
• pentru persoana juridica cu sediul intr-un stat tert: RO + cod de tara ISO alfa 2 al statului tert + numar de identificare atribuit de institutia abilitata din statul tert respectiv;
• pentru asocieri de persoane cu sediul in Romania: RO + CUI;
• pentru asocieri de persoane cu sediul intr-un stat tert: RO + cod de tara ISO alfa 2 + numar de identificare atribuit de institutia abilitata din statul tert respectiv;
• pentru persoana fizica stabilita in Romania: RO + cod numeric personal;
• pentru persoana fizica stabilita intr-un stat tert: RO + cod de tara ISO alfa 2 al statului tert + numar de identificare atribuit de institutia abilitata din statul tert respectiv.
Mai multe informatii despre numarul EORI... AICI. ►