email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import. Analiza zilei

OANAF 2670/2017importcodul vamalamanarea platii

Conform Codului vamal al Uniunii autoritatile vamale autorizeaza, in baza unei cereri depuse de persoana interesata si sub rezerva constituirii unei garantii, o amanare a platii cuantumului taxelor de platit, conform uneia dintre modalitatile urma­toare:

  •  fie separat, pentru fiecare suma reprezentand taxe la import sau la export inscrisa in evidenta contabila in conformitate cu articolul 105 alineatul (1) primul paragraf sau articolul 105 alineatul (4);

 

  • fie global, pentru cuantumul total al taxelor la import sau la export, inscris in evidenta contabila in conformitate cu articolul 105 alineatul (1) primul paragraf, pe o perioada fixata de catre autoritatile vamale si care nu poate depasi 31 de zile; 

 

  • fie global, pentru cuantumul total al taxelor la import sau la export care face obiectul unei inscrieri unice in evidenta contabila in conformitate cu articolul 105 alineatul (1) al doilea paragraf.

Perioada in care se amana astfel efectuarea unei plati este de 30 de zile.

Prin OANAF 2670/2017 au fost aprobate Normele tehnice privind autorizarea pentru amanarea platii taxelor la import datorate in legatura cu doua sau mai multe operatiuni vamale. Potrivit acestora, autorizatia pentru amanarea platii taxelor la import se acorda la cerere, in conditiile si perioada prevazute la art. 110-111 din Codul vamal al Uniunii, solicitantilor care sunt titulari ai unei autorizatii pentru utilizarea garantiei globale emisa in temeiul art. 95 din Codul vamal al Uniunii, cu valabilitate geografica in Romania. 

Formularea cererilor si emiterea autorizatiilor pentru amanarea platii taxelor la import, precum si gestionarea acestora se efectueaza prin utilizarea Sistemului central de decizii vamale, dezvoltat la nivelul Uniunii Europene si pus la dispozitia operatorilor economici si a autoritatilor vamale din statele membre de Comisia Europeana in conformitate cu dispozitiile Deciziei de punere in aplicare (UE) 2016/578. 

Cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import se intocmeste de solicitant. La cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import se ataseaza: 

   a) autorizatia pentru utilizarea garantiei globale avand ca titular solicitantul din cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 


   (i) autorizatia pentru utilizarea garantiei globale este valida si nu este suspendata conform art. 23 alin. (4) lit. b) din Codul vamal al Uniunii; 
   (ii) valabilitatea geografica a autorizatiei pentru utilizarea garantiei globale acopera valabilitatea geografica solicitata in cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import; 
   (iii) in autorizatia pentru utilizarea garantiei globale se regasesc tipurile de regimuri vamale si referintele garantiei indicate in cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import. 
In situatia in care autorizatia pentru utilizarea garantiei globale a fost emisa prin intermediul Sistemului central de decizii vamale, se va inscrie doar referinta acesteia in cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import; 

   b) orice alte documente care justifica solicitarile formulate in cererea de autorizare. 

Autoritate vamala responsabila pentru primirea cererilor, emiterea si gestionarea autorizatiilor pentru amanarea platii taxelor la import este: 
   a) Directia generala a vamilor in cazul cererilor si autorizatiilor pentru amanarea platii taxelor la import valabile in mai multe state membre; 
   b) biroul vamal competent pentru locul in care este tinuta sau disponibila contabilitatea principala in scopuri vamale a solicitantului si in care urmeaza a fi desfasurate cel putin o parte dintre activitatile care fac obiectul autorizatiei, in alte situatii decat cele prevazute la lit. a). 

Cererea de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import este acceptata de autoritatea vamala responsabila care verifica daca sunt indeplinite conditiile de autorizare. In situatia in care toate conditiile de autorizare sunt indeplinite se intocmeste autorizatia pentru amanarea platii taxelor la import. In situatia in care autoritatea vamala responsabila constata ca nu sunt indeplinite toate conditiile de autorizare sau ca, desi sunt indeplinite, decizia care urmeaza a fi luata ar putea fi nefavorabila solicitantului, acorda acestuia posibilitatea exercitarii dreptului de a fi ascultat iar decizia este luata dupa analiza punctului de vedere exprimat de solicitant sau dupa expirarea termenului stabilit, in cazul in care solicitantul nu a furnizat punctul sau de vedere in cadrul acestui termen. 

Directia generala a vamilor urmeaza sa adopte, prin decizie, instructiuni specifice privind prelucrarea in Sistemul informatic integrat vamal a datelor din autorizatiile pentru amanarea platii taxelor la import, modul de procesare a declaratiei vamale pentru care se utilizeaza amanarea platii taxelor la import, precum si modul in care sunt gestionate datele referitoare la amanarea platii taxelor la import din Sistemul central de decizii vamale, care se publica pe site-ul internet al Directiei generale a vamilor in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordinului 2670/2017. 
 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OANAF 2670/2017importcodul vamalamanarea platii


Data aparitiei: 19 Septembrie 2017

Votati articolul "Procedura de autorizare pentru amanarea platii taxelor la import. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X