Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Camera Consultantilor Fiscali - Hotararea nr.13/2020 pentru aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative in 2021

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Camera Consultantilor Fiscali - Hotararea nr.13/2020 pentru aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative in 2021
consultanti fiscalibonificatietaxe

UPDATE in 9 februarie 2021 Hotararea CCF nr. 13/2020 a fost completata si modificata prin Hotararea 3/2021 care aduce mai multe noutati printre care se afla si viza anuala de libera practica.

Prin Hotararea CCF nr. 13/2020 au fost aprobate cotizatiile,  termenele de plata si obligatiile declarative pentru membrii Camerei Consultantilor Fiscali in 2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1308 din 30.12.2020. 


CCF este autoritatea care organizeaza si autorizeaza activitatea de consultanta fiscala din Romania. In ceea ce priveste continutul Hotararii CCF nr. 13/2020, cotizatiile fixe si cele variabile vor ramane neschimbate fata de 2020, insa termenul de scadenta a fost prelungit pana la 15 iunie 2021 de la 15 martie. Totusi, in textul hotararii se mentioneaza ca pentru plata integrala anticipata a cotizatiei fixe ori variabile pana la data de 15 martie 2021 inclusiv se acorda o bonificatie de 15%.
 

Prezentam in continuare textul Hotararii CCF nr. 13/2020

In temeiul prevederilor art. 8 alin. (7), ale art. 10 alin (2), ale art. 13 lit. b) si f), precum si ale art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr.198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 36 alin. (1) lit. h), ale art. 51 alin (1) lit. b) si c) si alin. (2) din Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017, cu modificarile si completarile ulterioare,
 

Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, intrunit in sedinta din 17 decembrie 2020, hotaraste:
 

Art. 1. - (1) Toti membrii Camerei Consultantilor Fiscali au obligatia de plata a cotizatiilor fixe.

(2) Pentru anul 2021 se stabilesc urmatoarele cotizatii fixe:

A. In cazul persoanelor fizice si persoanelor juridice care sunt membri ai Camerei Consultantilor Fiscali la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari:

- 410 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali activi;

- 170 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali inactivi;

- 250 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali asistenti;

- 350 lei - pentru persoanele juridice.

B. In cazul persoanelor fizice si persoanelor juridice care devin membri ai Camerei Consultantilor Fiscali in anul 2021:

- 1.410 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali activi;

- 1.170 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali inactivi;

- 750 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali asistenti;

- 2.350 lei - pentru persoanele juridice.

C. In cazul consultantilor fiscali asistenti care, dupa promovarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal, devin consultanti fiscali in anul 2021:

- 910 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali activi;

- 670 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali inactivi.

(3) Cotizatiile fixe sunt anuale si se datoreaza integral, fara fractionare in functie de momentul din an in care s-a dobandit sau s-a pierdut calitatea de membru.

Art. 2. – Membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali care desfasoara activitate de consultanta fiscala au si obligatia de plata a cotizatiilor variabile. Cotizatiile variabile datorate in anul 2021 se calculeaza prin aplicarea unei cote procentuale asupra intregii valori a veniturilor obtinute din activitatea de consultanta fiscala in anul 2020 sau a valorii acestor venituri diminuate cu sumele cedate subcontractorilor si colaboratorilor consultanti fiscali, daca este cazul (baza de calcul). Cotele procentuale aplicabile pentru determinarea cotizatiilor variabile aferente activitatii desfasurate in anul 2020 si datorate in anul 2021 sunt urmatoarele:

1. pentru persoane fizice: o cota de 0,4%;

2. pentru persoane juridice:

a) la venituri realizate de pana la 100.000 euro inclusiv, o cota de 0,4%;

b) la venituri realizate intre 100.001 euro - 1.000.000 euro inclusiv, o cota de 0,75%;

c) la venituri realizate de peste 1.000.000 euro, o cota de 1%.

Art. 3. - (1) Membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali - persoane fizice si persoane juridice - au obligatia sa depuna la Camera Consultantilor Fiscali, pana la data de 15 martie 2021, declaratia privind activitatea desfasurata in anul 2020, conform anexelor nr. 1 si 2.

(2) Consultantii fiscali - persoane fizice active – care nu au desfasurat activitate de consultanta fiscala in nume propriu, ci doar in numele sau in contul unei persoane juridice, ori care nu au desfasurat deloc activitate de consultanta fiscala depun pana la termenul prevazut la alin. (1) declaratia din anexa nr. 1, in care completeaza la punctul B.2., la punctul B.2.2 si la punctul B.3. valoarea „0”. Necompletarea acestor campuri se asimileaza cu nedepunerea declaratiei.

(3) Societatile de consultanta fiscala care nu au desfasurat activitate de consultanta fiscala depun pana la termenul prevazut la alin. (1) declaratia din anexa nr. 2, in care completeaza valoarea „0” la punctul B.2., la punctul B.2.2. si la punctul B.3. Necompletarea acestor campuri se asimileaza cu nedepunerea declaratiei.

(4) In cazul declararii incorecte a veniturilor, se depune o declaratie rectificativa, conform anexei nr. 3. In situatia in care din declaratia rectificativa rezulta o baza de calcul mai mica fata de cea declarata initial, diferenta de cotizatie variabila se va restitui sau va fi compensata cu obligatiile ulterioare. In situatia in care din declaratia rectificativa rezulta o baza de calcul mai mare fata de cea declarata initial, diferenta de cotizatie variabila se va calcula prin scaderea cotizatiei variabile declarata initial din cotizatia variabila declarata la rectificare conform anexei nr. 3.

Art. 4. - (1) Termenul de scadenta a cotizatiilor fixe aferente anului 2021 si a cotizatiilor variabile aferente activitatii din anul 2020 si datorate in anul 2021 este 15 iunie 2021.

(2) In cazul neplatii cotizatiei fixe sau a cotizatiei variabile pana la termenul de scadenta prevazut la alin. (1) cotizatia fixa si/sau variabila datorata si neachitata se majoreaza de drept cu 10%.

(3) Stingerea obligatiilor de plata reprezentand cotizatie fixa si variabila se realizeaza in ordinea vechimii scadentei acestora, mai intai cotizatia fixa si ulterior cotizatia variabila.

(4) Cotizatia variabila pentru consultantii fiscali activi - persoane fizice - se calculeaza de la momentul obtinerii de venituri aferente activitatii de consultanta fiscala ulterior inregistrarii la Camera Consultantilor Fiscali.

(5) Cotizatia variabila pentru societatile de consultanta fiscala se calculeaza incepand de la momentul obtinerii de venituri aferente activitatii de consultanta fiscala, ulterior autorizarii de catre Biroul permanent al Camerei Consultantilor Fiscali.

Art. 5 - (1) In contextul pandemiei de COVID-19, pentru plata integrala anticipata a cotizatiei fixe pana la data de 15 martie 2021 inclusiv se acorda o bonificatie de 15% din cuantumul cotizatiei fixe stabilite la art. 1 alin. (2) lit. A.

(2) In contextul pandemiei de COVID-19, pentru plata integrala anticipata a cotizatiei variabile pana la data de 15 martie 2021 inclusiv se acorda o bonificatie de 15% din cuantumul cotizatiei variabile declarate, cu conditia depunerii declaratiei privind activitatea desfasurata in anul 2020, pana la data de 15 martie 2021 inclusiv.

Art. 6. - In situatia in care membrii Camerei Consultantilor Fiscali isi schimba starea de membru activ sau inactiv in cursul anului, cotizatia anuala datorata de acestia va fi calculata proportional, conform perioadelor aferente fiecarei stari.

Art. 7. - (1) Dreptul de desfasurare a activitatii de consultanta fiscala se acorda anual sub forma unei vize de libera practica.

(2) Viza anuala de libera practica se acorda numai membrilor activi - persoane fizice si persoane juridice - care si-au indeplinit urmatoarele obligatii fata de Camera Consultantilor Fiscali:

a) au depus toate declaratiile de activitate cu termen de depunere pana in anul 2020 inclusiv;

b) nu inregistreaza obligatii de plata restante (obligatii cu termen de scadenta pana in anul 2020 inclusiv);

c) nu inregistreaza restante la orele de pregatire profesionala stabilite in obligatia acestora, conform normelor legale emise de Camera Consultantilor Fiscali, pana in anul 2020, inclusiv – in cazul persoanelor fizice.

(3) In cazul indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute la alin. (2) pana la data de 15 martie 2021 inclusiv, viza anuala se acorda pentru perioada 16 martie 2021 – 15 martie 2022.

(4) In situatia indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute la alin. (2) la o data ulterioara datei de 15 martie 2021, respectiv in perioada 16 martie 2021 – 15 martie 2022, dreptul de desfasurare a activitatii sub forma de viza de libera practica se acorda, din oficiu sau la cerere, dupa cum urmeaza:

a) daca conditiile sunt indeplinite cumulativ si/sau cererea este depusa in perioada 1 – 15 a lunii curente, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare pana la data de 15 martie 2022;

b) daca conditiile sunt indeplinite cumulativ si/sau cererea este depusa in perioada 16 – 30/31 a lunii curente, incepand cu data de 15 a lunii urmatoare pana la data de 15 martie 2022.

(5) Viza anuala de libera practica acordata membrilor persoane fizice este sub forma de card de membru activ.

(6) Lista membrilor activi ai Camerei Consultantilor Fiscali - persoane fizice si persoane juridice - care au dreptul de desfasurare a activitatii de consultanta fiscala (detin viza anuala de libera practica) si perioada de valabilitate se publica si se actualizeaza permanent pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.

(7) Lista membrilor activi ai Camerei Consultantilor Fiscali – persoane fizice si persoane juridice – care nu au dreptul de desfasurare a activitatii de consultanta fiscala in anul 2021 se publica si se actualizeaza permanent pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.

(8) Desfasurarea activitatii de consultanta fiscala de catre membrii Camerei Consultantilor Fiscali - persoane fizice si persoane juridice - care nu au obtinut viza anuala reprezinta abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit Regulamentului de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

(9) Membrii care au indeplinite la zi toate obligatiile fata de Camera Consultantilor Fiscali si se inregistreaza in sectiunea membrilor inactivi primesc un card care atesta aceasta calitate pentru toata perioada de inactivitate. Consultantii fiscali membri inactivi au obligatia de plata a cotizatiilor fixe anuale, obligatia de a efectua orele de pregatire profesionala obligatorie si toate celelalte obligatii ale membrilor inactivi, asa cum sunt prevazute de normele legale.

(10) Camera Consultantilor Fiscali asigura emiterea electronica a cardurilor anuale, care echivaleaza cu acordarea vizei anuale de libera practica pentru membri care indeplinesc conditiile prevazute de prezentele norme, si transmiterea acestora in format .pdf fiecarui membru, concomitent cu publicarea listei prevazute la alin. (6). La cererea membrilor, cardurile se imprima si pot fi ridicate de la sediul Camerei Consultantilor Fiscali de catre titulari/reprezentati sau se transmit de catre Camera Consultantilor Fiscali prin servicii postale sau curierat. Aceste prevederi se aplica si pentru eliberarea vizelor anuale societatilor de consultanta fiscala.

Art. 8. - (1) Plata sumelor datorate reprezentand cotizatii fixe si variabile se poate face in contul Camerei Consultantilor Fiscali (C.I.F. 18677087) deschis la Banca Transilvania, Sucursala Lipscani - IBAN RO36BTRL04101202D58602XX, sau in contul deschis la Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 4 - IBAN RO91RNCB0075119726870001, precum si in numerar sau cu cardul la sediul Camerei Consultantilor Fiscali din municipiul Bucuresti, str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1.

(2) Sumele reprezentand cotizatii variabile calculate potrivit prevederilor art. 2 se rotunjesc la leu, prin majorare pentru fractiunile egale ori mai mari de 50 de bani sau prin reducere pentru fractiunile mai mici de 50 de bani. Bonificatiile calculate potrivit prevederilor art. 5 se rotunjesc la leu, prin majorare pentru fractiunile egale ori mai mari de 50 de bani sau prin reducere pentru fractiunile mai mici de 50 de bani.

Art. 9. – (1) Declaratiile prevazute la art. 3 se descarca si se depun online pe site-ul www.ccfiscali.ro.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care depunerea online a declaratiilor nu poate fi realizata din motive tehnice generate de site-ul CCF, acestea se pot comunica prin e-mail la adresa: viza@ccfiscali.ro, la sediul Camerei Consultantilor Fiscali din municipiul Bucuresti, str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1, sau prin servicii postale cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Art. 10. - (1) Incalcarea prevederilor prezentei hotarari prin depasirea termenului de scadenta a cotizatiilor cu mai mult de 12 luni reprezinta o conditie de pierdere a calitatii de membru al Camerei Consultantilor Fiscali prin aplicarea prevederilor art. 19 pct. 1 lit. c) si pct. 2 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Regulamentului de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Desfasurarea activitatii de consultanta fiscala de catre consultantii fiscali inregistrati ca inactivi reprezinta infractiune conform art. 25 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr.198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si se pedepseste conform legii penale.

Art. 11. - Deciziile de aplicare a masurilor prevazute in prezenta hotarare pot fi contestate conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 12. - Directia de servicii pentru membri si Directia de servicii interne vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

Art. 13. - Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 14. - Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Presedintele Camerei Consultantilor Fiscali,
Dan Manolescu

ANEXELE 1 - 3 pot fi consultate pe site-ul ccfiscali.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X