Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cu ce se ocupa un consultant fiscal si ce cod CAEN este necesar pentru a infiinta o firma in domeniu

Data actualizarii: 21 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cu ce se ocupa un consultant fiscal si ce cod CAEN este necesar pentru a infiinta o firma in domeniu
consultant fiscalfirma de consultanta fiscalaservicii consultant fiscalexamen consultant fiscal

Pentru activitatea de consultanta fiscala in Romania, baza legala este Ordonanta nr. 71 din 30 august 2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala. Aceasta reglementeaza aspecte legate de cine poate practica aceasta profesie, cerintele de certificare si autorizare, precum si organizarea Camerei Consultantilor Fiscali.

Consultantul fiscal: ce servicii ofera?

Servicii oferite de consultanti fiscali:

  • Conform Articolului 3 alin.1 , activitatea de consultanta fiscala include:
  • Asistenta si prestare de servicii profesionale in domeniul fiscal.
  • Certificarea declaratiilor fiscale.
  • Asistenta in fata organelor fiscale si in cazul inspectiilor fiscale.
  • Realizarea expertizelor fiscale judiciare si extrajudiciare.
  • Intocmirea si depunerea declaratiilor fiscale.


Activitatea de consultanta fiscala consta in:
a) acordarea de asistenta si prestarea de servicii profesionale in domeniul fiscal, inclusiv realizarea de expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea organelor fiscale sau a oricaror altor persoane sau entitati interesate;
b) prestarea de servicii si asistenta de specialitate pentru intocmirea declaratiilor fiscale;
c) certificarea declaratiilor fiscale, in conditiile legii;
d) asistenta si servicii pe probleme de procedura fiscala;
e) asistenta privind intocmirea documentatiei pentru exercitarea cailor de atac impotriva titlurilor de creanta si a altor acte administrative fiscale;
f) asistenta si reprezentare in fata organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenta de specialitate pe parcursul derularii inspectiei fiscale;
g) realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecatoresti sau de cercetare penala. In acest caz, art. 42 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, se aplica in mod corespunzator. Expertizele fiscale judiciare se realizeaza numai de consultantii fiscali activi inscrisi in evidentele Ministerului Justitiei - Serviciul profesii juridice conexe;
i) asistenta privind creantele bugetului general consolidat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare;


j) asistenta fiscala in cauzele aflate pe rolul unei autoritati jurisdictionale.

Conditii pentru a deveni consultant fiscal

Conform Articolului 4 alin.1, pentru a obtine calitatea de consultant fiscal, o persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • Sa fie absolvent al unei facultati cu profil economic.
  • Sa aiba o experienta profesionala de minimum 5 ani, din care 3 ani in domenii legate de fiscalitate, contabilitate, sau finante.
  • Sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni legate de fiscalitate si sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.


Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, candidatii, persoane fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;
b) sa aiba o experienta profesionala de minimum 5 ani, dintre care minimum 3 ani in una sau mai multe dintre urmatoarele activitati:
b1) elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;
b2) administrare fiscala;
b3) elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;
b4) activitate financiar-contabila;
b5) activitate didactica universitara in domeniul finantelor publice, fiscalitate, politici fiscale si bugetare, contabilitate financiara, finantele institutiilor publice;
b6) activitate de consultant fiscal asistent;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor prevazute la lit. b);
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa fie apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei;
f) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.

Vreti sa deveniti Consultant Fiscal? Iata o culegere cu 140 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva. Testeaza-ti cunostintele >>

Cum se infiinteaza o societate de consultanta fiscala

In ceea ce priveste Societatile de consultanta fiscala: Conform Articolului 9, consultantii fiscali pot desfasura activitatea in mod independent sau in cadrul unei societati, care trebuie sa fie autorizata de Camera Consultantilor Fiscali. Societatea trebuie sa aiba cel putin un asociat care sa fie consultant fiscal si sa fie autorizata in mod corespunzator.
(1) Consultantii fiscali pot sa isi desfasoare activitatea ca persoane fizice independente sau se pot asocia in societati care au in obiectul de activitate consultanta fiscala. Societatea trebuie sa aiba cel putin un asociat/actionar si administrator care sa aiba calitatea de consultant fiscal.
(2) Pentru exercitarea activitatii de consultanta fiscala, societatile trebuie sa fie autorizate de Camera Consultantilor Fiscali.

Pentru a infiinta o societate comerciala care ofera servicii de consultanta fiscala, este necesar sa folosesti Codul CAEN 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, care acopera toate activitatile legate de contabilitate, audit financiar si consultanta fiscala. Detalii aici >>

Pentru informatii suplimentare si detalii actualizate privind activitatea de consultanta fiscala, puteti accesa direct site-ul Camerei Consultantilor Fiscali (CCF)( https://www.ccfiscali.ro/), unde veti gasi informatii oficiale despre:

  • Procesul de autorizare si certificare a consultantilor fiscali.
  • Reglementarile si normele care guverneaza profesia de consultant fiscal.
  • Examinarile pentru obtinerea calitatii de consultant fiscal.
  • Listele actualizate cu societatile si consultantii fiscali autorizati.


De asemenea, puteti contacta Camera Consultantilor Fiscali direct pentru asistenta specifica sau clarificari, printr-o solicitare scrisa la adresa de e-mail oferita de acestia, sau prin telefon.

Aceasta este cea mai buna cale pentru a obtine raspunsuri oficiale si documentate cu privire la proceduri, obligatii legale sau alte aspecte relevante pentru activitatea de consultanta fiscala.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X