email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind rezultatul inspectiei fiscale. ANAF a intocmit procedura de aplicare

Modificari privind rezultatul inspectiei fiscale. ANAF a intocmit procedura de aplicare
inspectie fiscalacodul de procedura fiscalalegea 2952020

ANAF a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind aplicarea prevederilor art. 131 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. 

Legea nr. 295/2020 a adus numeroase modificari Codului de procedura fiscala, printre care se numara si completarea articolului 131. Acest act normativ a stabilit urmatoarele:

(1) Rezultatul inspectiei fiscale se consemneaza, in scris, intr-un raport de inspectie fiscala, in care se prezinta constatarile organului de inspectie fiscala din punctul de vedere faptic si legal si consecintele lor fiscale, cu exceptia cazurilor in care se fac constatari in legatura cu savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscale, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 132. Procedura de aplicare se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
 

Iata ce noutati aduce ultimul ordin ANAF:

 
1. Scopul procedurii 


Procedura privind aplicarea prevederilor articolului 131 aliniatul (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, are ca scop definirea actiunilor ce trebuie efectuate de organele de inspectie fiscala, in situatia expres prevazuta la articolul mentionat anterior, respectiv in situatia in care in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala se fac constatari in legatura cu savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscale si pentru care sunt aplicabile prevederile articolului 132 din acelasi act normativ. 


2. Documente de referinta 

 In cadrul acestei proceduri se vor intocmi sau utiliza, dupa caz, urmatoarele documente: 

- Raportul de inspectie fiscala (partiala sau generala) incheiat cu respectarea modelului si continutului aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3710/2015 privind modelul si continutul Raportului de inspectie fiscala intocmit la persoane juridice si Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3772/2015 privind modelul si continutul Raportului de inspectie fiscala intocmit la persoane fizice. 

- Proces verbal incheiat in conditiile articolului 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 
- Referat pentru justificarea neintocmirii Raportului de inspectie fiscala sau pentru justificarea emiterii Raportului de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala. 
- evidenta contribuabililor la care a fost in derulare o actiune de inspectie fiscala, pentru care nu s-a intocmit Raport de inspectie fiscala sau la care s-a intocmit un Raport de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala, fapt generat de emiterea unui Proces verbal incheiat in conditiile articolului 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, care a stat la baza unei sesizari penale. 
- adresa prin care contribuabilul la care a fost in derulare o actiune de inspectie fiscala este instiintat in legatura cu neintocmirea Raportului de inspectie fiscala sau in legatura cu intocmirea Raportului de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala, precum si in legatura cu faptul ca pentru impozitele, taxele, contributiile pentru care nu s-a intocmit Raport de inspectie fiscala sau care nu au fost cuprinse in  actele administrativ fiscale emise urmare intocmirii Raportului de inspectie fiscala, desi au fost avizate prin Avizul de inspectie fiscala, termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale, prevazut la articolul 110 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda, in conditiile articolului 111, alineatul (2), litera e) din acelasi act normativ. 
 

3. Modul de desfasurare a procedurii 

Aceasta procedura presupune derularea a 5 (cinci) actiuni, astfel: 

3.1. Incheierea, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala a unui Proces verbal, in conditiile prevazute la articolul 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare; 
3.2. Stabilirea impozitelor, taxelor, contributiilor, dupa caz, precum si a perioadelor impozabile pentru care au fost facute constatari inscrise in Procesul verbal mentionat la pct. 3.1, privind eventuala savarsire a unor fapte prevazute de legea penala in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscale; 
3.3. Intocmirea, avizarea si aprobarea Referatului pentru justificarea neintocmirii Raportului de inspectie fiscala sau pentru justificarea intocmirii Raportului de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala, tinand cont de cele stabilite la pct. 3.2 ; 
3.4. Instiintarea contribuabilul la care a fost in derulare o actiune de inspectie fiscala in legatura cu neintocmirea Raportului de inspectie fiscala sau in legatura cu intocmirea unui Raport de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala, precum si in legatura cu faptul ca pentru impozitele, taxele, contributiile pentru care nu s-a intocmit Raport de inspectie fiscala sau care nu au fost cuprinse in actele administrativ fiscale emise urmare intocmirii Raportului de inspectie fiscala, desi au fost avizate prin Avizul de inspectie fiscala, termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale, prevazut la articolul 110 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda, in conditiile articolului 111, alineatul (2), litera e) din acelasi act normativ; 
3.5. Inscrierea in evidenta speciala a datelor si informatiilor referitoare la contribuabilul la care a fost in derulare o actiune de inspectie fiscala pentru care nu s-a intocmit Raport de inspectie fiscala sau la care s-a intocmit Raport de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz, din cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala, fapt generat de incheierea unui Proces verbal in conditiile articolului 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, care a stat la baza unei sesizari penale. 
 

Actiunea 1. Incheierea, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala a unui Proces verbal, in conditiile prevazute la articolul 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 

1.1. Conform prevederilor articolului 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul de inspectie fiscala are obligatia de a sesiza organele judiciare competente in legatura cu constatarile efectuate cu ocazia inspectiei fiscale si care ar putea intruni elemente constitutive ale unei infractiuni, in conditiile prevazute de legea penala. 

1.2. In cazul in care se constata ca exista indicii privind savarsirea unei infractiuni in legatura cu situatii de fapt ce intra in competenta lor de constatare, organele de inspectie fiscala intocmesc proces verbal, ce va fi inaintat organelor judiciare competente impreuna cu materialele documentare anexate. 

1.3. Procesul verbal incheiat de organele de inspectie fiscala, in conditiile articolului 132 alineatul (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie act de sesizare si sta la baza documentatiei de sesizare a organelor de urmarire penala. 

1.4. Constatarile organului de inspectie fiscala vor fi prezentate clar si concis, in cuprinsul procesului verbal, astfel incat sa rezulte motivul de fapt si temeiul de drept care au stat la baza fundamentarii fiecareia. Se vor nominaliza, acolo unde legea prevede, persoanele posibil responsabile de faptele constatate. De asemenea se vor inscrie, dupa caz, masurile operative dispuse contribuabilului pentru respectarea prevederilor legale in materie, consemnari ce vor sta la baza ”Dispozitiei privind masurile stabilite de organele de inspectie fiscala”, aprobata prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3833/2015 pentru aprobarea formularului ”Dispozitie privind masurile stabilite de organele de inspectie fiscala”. 

1.5. In sustinerea constatarilor, la procesul verbal vor fi anexate, dupa caz, copii de pe documente justificative, registre, balante de verificare, declaratii fiscale, situatii privind starea de fapt constatata si efectele acesteia. In situatia in care documentele sau actele sunt considerate fictive sau asupra carora exista suspiciuni ca sunt fictive, precum si cand exista indicii privind modificarea, sustragerea sau distrugerea lor de catre cei interesati, documentele sau actele se anexeaza in copie certificata de echipa de inspectie fiscala, la procesul verbal.

1.6. In procesul verbal va fi prezentata sinteza punctului de vedere al reprezentantului legal al contribuabilului sau al persoanei imputernicite de acesta, precum si punctul de vedere al persoanelor posibil responsabile, fata de constatarile echipei de inspectie fiscala, atunci cand aceste persoane au o opinie contrara, cu cea a echipei de inspectie fiscala si o prezinta in scris in timpul controlului. Aceste opinii vor fi anexate procesului verbal. 

1.7. Echipa de inspectie fiscala analizeaza cu obiectivitate punctele de vedere divergente si in functie de concluzii va inscrie in procesul verbal argumentele cu care combate fiecare din aspectele prezentate in scris de reprezentantul legal al contribuabilului, de persoana imputernicita de acesta sau de persoana posibil responsabila, dupa caz. 

1.8. In cuprinsul procesului verbal vor fi mentionate si impozitele, taxele, contributiile a caror baza de impozitare este influentata de constatarile efectuate, precum si perioadele impozabile aferente. 

1.9. Procesul verbal va fi semnat de catre echipa de inspectie fiscala si de catre reprezentantul legal al contribuabilului sau de imputernicitul acestuia, mentionandu-se functia si datele de identificare ale acestora. Daca este cazul, procesul verbal va fi semnat si de catre persoanele posibil responsabile, cu mentionarea datelor de identificare ale acestora. 

1.10. In cazul refuzului reprezentantului legal sau a persoanelor imputernicite de a semna procesul verbal, se vor consemna in acesta conditiile sau motivele care au generat refuzul semnarii, mentinandu-se, daca este posibil eventualii martori, datele de identificare ale acestora si semnatura. 

1.11. Procesul verbal va fi comunicat contribuabilului similar cu modalitatile de comunicare a actelor administrativ fiscale prevazute la articolul 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 

Actiunea 2. Stabilirea impozitelor, taxelor, contributiilor, dupa caz, precum si a perioadelor impozabile pentru care au fost facute constatari inscrise in Procesul verbal mentionat la Actiunea 1, privind eventuala savarsire a unor fapte prevazute de legea penala in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscale. 

2.1. Echipa de inspectie fiscala va analiza constatarile inscrise in procesul verbal incheiat in conditiile articolului 132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si va stabili care sunt impozitele, taxele, contributiile, precum si perioadele impozabile a caror baza de impozitare este influentata de constatarile efectuate. 

2.2. Impozitele, taxele, contributiile precum si perioadele impozabile la care se refera analiza de la punctul 2.1. fac parte din obligatiile fiscale cuprinse in Avizul de inspectie fiscala comunicat contribuabilului. 

2.3. In cadrul analizei se pot stabili, dupa caz, urmatoarele: 

- una sau mai multe obligatii fiscale avizate sunt influentate de constatarile inscrise in procesul verbal, pentru intreaga perioada impozabila avizata; 

- una sau mai multe obligatii fiscale avizate sunt influentate de constatarile inscrise in procesul verbal, pentru o perioada care face parte din perioada impozabila totala avizata; 

Consulta procedura completa AICI >>>>


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacodul de procedura fiscalalegea 2952020

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 03 Martie 2021


Votati articolul "Modificari privind rezultatul inspectiei fiscale. ANAF a intocmit procedura de aplicare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 03 Martie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 7 - 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X