email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 1345/2021: Normele pentru scutirile temporare de taxe la importul si exportul bunurilor anti-Covid

Ordinul 1345/2021: Normele pentru scutirile temporare de taxe la importul si exportul bunurilor anti-Covid
cod fiscaltvascutire de taxe

In Monitorul Oficial nr. 1041 din 1 noiembrie 2021 a fost publicat Ordinul 1345/2021 pentru aprobarea Normelor privind aplicarea prevederilor art. 293 alin. (1) lit. f^1), art. 293 alin. (3), art. 294 alin. (1) lit. k^1) si ale art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 

Prevederile ordinului au intrat vigoare la data de 1 noiembrie 2021.

Reamintim ca art. 293 alin. (1) cuprinde scutirile pentru importuri de bunuri si pentru achizitii intracomunitare. Incepand cu data de 01-11-2021, la articolul 293 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f^1), potrivit pct. 46 al art. I coroborat cu lit. d) a alin. (1) al III din ORDONANTA nr. 8 din 30 august 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 31 august 2021, cu urmatorul cuprins:

f^1) importul de bunuri efectuat in Romania de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, in cazul in care Comisia Europeana sau o astfel de agentie ori un astfel de organism importa bunurile respective in scopul indeplinirii sarcinilor care ii sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19, cu exceptia situatiei in care bunurile importate sunt utilizate, fie imediat, fie la o data ulterioara, in scopul unor livrari ulterioare efectuate cu titlu oneros de catre Comisia Europeana sau de catre o astfel de agentie ori organism. 

Art. 294 alin. (1) cuprinde scutirile pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar. 

Incepand cu data de 01-11-2021, la articolul 294 alineatul (1), dupa litera k) se introduce o noua litera, litera k^1), potrivit pct. 48 al art. I coroborat cu lit. d) a alin. (1) al III din ORDONANTA nr. 8 din 30 august 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 31 august 2021, cu urmatorul cuprins:

k^1) livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre Comisia Europeana sau catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, in cazul in care Comisia Europeana sau o astfel de agentie ori un astfel de organism achizitioneaza bunurile sau serviciile respective in scopul indeplinirii sarcinilor care ii sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19, cu exceptia situatiei in care bunurile si serviciile achizitionate sunt utilizate, fie imediat, fie la o data ulterioara, in scopul unor livrari ulterioare efectuate cu titlu oneros de catre Comisia Europeana sau de catre o astfel de agentie ori organism. 

Normele pentru scutirile temporare de taxe la importul si exportul bunurilor anti-Covid

 

 

Articolul 1

(1) Potrivit art. 293 alin. (1) lit. f^1) din Codul fiscal, este scutit de TVA importul de bunuri efectuat in Romania de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, in cazul in care Comisia Europeana sau o astfel de agentie ori un astfel de organism importa bunurile respective in scopul indeplinirii sarcinilor care ii sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19, cu exceptia situatiei in care bunurile importate sunt utilizate, fie imediat, fie la o data ulterioara, in scopul unor livrari ulterioare efectuate cu titlu oneros de catre Comisia Europeana sau de catre o astfel de agentie ori organism.

(2) Scutirea de TVA prevazuta la alin. (1) se acorda la momentul importului pe baza prezentarii facturii si a contractului de achizitie.
(3) In situatia in care, ulterior importului, conditiile pentru scutirea de TVA prevazuta la alin. (1) inceteaza sa se aplice, Comisia Europeana sau agentia ori organismul in cauza care a efectuat importul de bunuri informeaza autoritatea vamala competenta, iar importul bunurilor respective este supus TVA in conditiile aplicabile la momentul schimbarii destinatiei bunurilor.

(4) Pentru importurile de bunuri efectuate in conditiile prevazute la alin. (1), in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2021, pentru care TVA a fost platita de catre Comisia Europeana sau de catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, taxa pe valoarea adaugata achitata la momentul importului se restituie la cererea Comisiei Europene sau a agentiei ori organismului in cauza de catre organele vamale competente, in conformitate cu prevederile referitoare la rambursarea/remiterea taxelor la import din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului
din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 2

(1) Potrivit art. 294 alin. (1) lit. k^1) din Codul fiscal, este scutita de TVA livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre Comisia Europeana sau catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene, in cazul in care Comisia Europeana sau o astfel de agentie ori un astfel de organism achizitioneaza bunurile sau serviciile respective in scopul indeplinirii sarcinilor care ii sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19, cu exceptia situatiei in care bunurile si serviciile achizitionate sunt utilizate, fie imediat, fie la o data ulterioara, in scopul unor livrari ulterioare efectuate cu titlu oneros de catre Comisia Europeana sau de catre o astfel de agentie ori organism.

(2) Scutirea de TVA prevazuta la alin. (1) se aplica de catre furnizori/prestatori pe baza certificatului prevazut in anexa II la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata (reformare), sub rezerva notelor explicative care figureaza in anexa la certificatul respectiv.

(3) In situatia in care conditiile pentru scutirea prevazuta la alin. (1) inceteaza sa se aplice, Comisia Europeana sau agentia ori organismul in cauza informeaza organul fiscal competent, respectiv Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti, cu privire la fiecare bun/serviciu a carui destinatie a fost schimbata si momentul schimbarii destinatiei. Informarea va fi insotita de copii ale documentelor pe baza carora organul fiscal sa poata stabili TVA datorata. Organul fiscal competent va emite o decizie de impunere referitoare la taxa de plata aferenta contravalorii livrarii/prestarii pentru care s-a aplicat scutirea de TVA prevazuta la alin. (1). In baza deciziei emise de organul fiscal competent Comisia Europeana, agentia ori organismul in cauza va achita taxa de plata pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care conditiile pentru aplicarea scutirii prevazute la alin. (1) au incetat sa se aplice. Plata taxei se va face in contul indicat de organul fiscal competent. Scutirea de taxa aplicata de furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii potrivit alin. (1) isi mentine valabilitatea si in situatia in care conditiile pentru scutire inceteaza sa se aplice.

(4) Furnizorii de bunuri/Prestatorii de servicii care au efectuat, in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2021, livrari de bunuri/prestari de servicii in conditiile alin. (1) catre Comisia Europeana sau catre o agentie ori un organism infiintat in temeiul dreptului Uniunii Europene aplica scutirea de TVA pentru aceste livrari/prestari pe baza certificatului prevazut la alin. (2). In vederea aplicarii scutirii de TVA, furnizorii/Prestatorii trebuie sa emita facturi de corectie conform prevederilor art. 330 din Codul fiscal. Facturile de corectie se includ in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care au fost emise sau intr-un decont ulterior, iar sumele reprezentand TVA colectata si incasata de la beneficiari se restituie acestora.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscaltvascutire de taxe


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2021

Votati articolul "Ordinul 1345/2021: Normele pentru scutirile temporare de taxe la importul si exportul bunurilor anti-Covid":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X