Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Tratamentul fiscal al TVA in cazul importurilor de bunuri in tara. Explicatii complete de la ANAF

Data aparitiei: 07 Octombrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tratamentul fiscal al TVA in cazul importurilor de bunuri in tara. Explicatii complete de la ANAF
tratament fiscaltvaimporturi bunuri

Reprezentantii DGRFP Brasov au intocmit un nou material informativ pentru contribuabili. Noua tema este "Tratamentul fiscal al TVA in cazul importurilor de bunuri in Romania".
 

Materialul cuprinde definitii, baza legislativa, exemple si explicatii suplimentare care ii vor prinde bine oricarui contribuabil vizat.
 

Ce reprezinta importul de bunuri?


- intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 29* din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene;

 *Se considera ca se afla in libera circulatie intr-un stat membru produsele care provin din tari terte, pentru care au fost indeplinite formalitatile de import si pentru care au fost percepute in statul membru respectiv taxele vamale si taxele cu efect echivalent exigibile si care nu au beneficiat de o restituire totala sau partiala a acestor taxe si impuneri.

-  intrarea in Uniunea Europeana a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene.
 (articolul 274 din Codul fiscal)


Cine este importatorul?


 Importatorul este persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei.
(articolele 266 punctul 15, 285 si 309 din Codul fiscal)


Unde se considera a fi locul taxarii cu TVA a importului de bunuri?

Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.
 (articolul 277 din Codul fiscal)

Cand intervin faptul generator si exigibilitatea TVA pentru importul de bunuri?


- Daca bunurile sunt supuse taxelor vamale, taxelor agricole sau altor taxe europene similare, stabilite ca urmare a unei politici comune, faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care intervin faptul generator si exigibilitatea respectivelor taxe europene.

- Daca bunurile nu sunt supuse taxelor europene de mai sus, faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care ar interveni faptul generator si exigibilitatea acelor taxe europene daca bunurile importate ar fi fost supuse unor astfel de taxe.

- Daca bunurile sunt plasate intr-un regim vamal special, faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care acestea inceteaza a mai fi plasate intr-un astfel de regim.
(articolul 285 din Codul fiscal)

 

Care este baza de impozitare a TVA pentru importul de bunuri si ce cuprinde aceasta?

 Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia TVA care urmeaza a fi perceputa.

 

 Baza de impozitare cuprinde:


- cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), precum si cele care decurg din transportul catre alt loc de destinatie din Uniunea Europeana, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator.
 (art. 289 din Codul fiscal)

Cum se stabileste cursul de schimb valutar la importul de bunuri?

Daca elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor europene care reglementeaza calculul valorii in vama.
(articolul 290 din Codul fiscal)

 

Care este cota de TVA aplicabila pentru importul de bunuri?

Cota de TVA aplicabila pentru importul de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
 [(articolul 291 alineatul (7) din Codul fiscal)]

 

SCUTIRI DE TVA LEGATE DE IMPORTUL DE BUNURI

Scutiri de TVA pentru importul de bunuri


Sunt scutite de TVA, printre altele:


- importul si achizitia intracomunitara de bunuri a caror livrare in Romania este in orice situatie scutita de taxa in interiorul tarii;
- importul definitiv de bunuri care indeplinesc conditiile pentru scutire prevazute de Directiva 2009/132/CE a Consiliului din 19 octombrie 2009 si Directiva 2006/79/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006; (Ordinul MFP 105/2016)
 - importul de bunuri efectuat in Romania de organismele internationale, recunoscute ca atare de autoritatile publice din Romania, precum si de catre membrii acestora, in limitele si in conditiile stabilite de conventiile internationale de instituire a acestor organisme sau de acordurile de sediu;
 - importul de bunuri efectuat in Romania de catre fortele armate ale statelor straine membre NATO, pentru uzul acestora sau al personalului civil insotitor ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, in cazul in care aceste forte iau parte la efortul comun de aparare;
 - reimportul de bunuri in Romania, efectuat de persoana care a exportat bunurile in afara Uniunii Europene, daca bunurile se afla in aceeasi stare in care se aflau la momentul exportului si daca importul respectiv beneficiaza de scutire de taxe vamale;
 - importul de aur efectuat de Banca Nationala a Romaniei;
 (articolul 293 din Codul fiscal si punctele 60-64 din normele metodologice)

 - importul de aur de investitii, [articolul 313 alineatul (3) litera a) din Codul fiscal]

 

Scutiri de TVA pentru prestarile de servicii legate de importul de bunuri

 Sunt scutite de TVA:


- prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate;
 - prestarile de servicii efectuate in Romania asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia.
 [(articolul 294 alineatul (1) literele d) si e) din Codul fiscal)]

 Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri

 Sunt scutite de TVA:
- importul de bunuri care urmeaza sa fie plasate in regim de antrepozit de TVA.
 [(articolul 295 alineatul (1) litera e) din Codul fiscal)]

 

Alte scutiri de TVA la import pentru:


- importurile de masti de protectie individuale si ventilatoare medicale pentru terapie intensiva, efectuate de catre institutiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU - rezerva de capacitati a Uniunii Europene, pana la data de 1 octombrie 2020 pe baza declaratiei pe propria raspundere a institutiei beneficiare, semnata de reprezentantul legal al acesteia, care se depune la organul vamal competent la momentul importului

(Ordonanta de urgenta 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene)


- marfurile importate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020 pentru a fi puse in libera circulatie de catre sau in numele unor organizatii de stat, inclusiv organisme de stat organisme publice si alte organisme de drept public sau de catre sau in numele unor organizatii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de ANAF prin unitatile sale subordonate sa beneficieze de o astfel de scutire.
(Ordinul MFP 1926/2020 pentru punerea in aplicare a Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020)
 

PLATA TVA AFERENTA IMPORTULUI DE BUNURI

Persoana obligata la plata TVA pentru importul de bunuri este importatorul.
(articolul 309 din Codul fiscal)

 TVA pentru importuri de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal in conformitate cu reglementarile in vigoare privind plata drepturilor de import.

 [(articolul 326 alineatul (3) din Codul fiscal)]

 NU se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA, conform art. 316, care au obtinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite de Ordinul MFP 4121/2015.

 Aceste persoane evidentiaza TVA aferenta bunurilor importate in decontul de TVA (formular 300) atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila (randurile 7 si 22), in limitele si in conditiile stabilite la articolele 297 – 301 din Codul fiscal.
 [articolul 326 alineatele (4) si (5) din Codul fiscal]
 

DEDUCEREA TVA AFERENTE IMPORTULUI DE BUNURI

 Conditii de exercitare a dreptului de deducere

 Pentru TVA achitata pentru importul de bunuri sa se detina:

- declaratia vamala de import sau
- actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al TVA,
- documente care sa ateste plata TVA de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

TVA se va inscrie in decontul de TVA ca taxa deductibila la randurile 24-26, dupa caz, in functie de cota de TVA aplicabila. [Randul 24 – “(...) baza de impozitare si taxa aferenta importurilor care nu se incadreaza in prevederile art. 326 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare”]
[articolul 299 alineatul (1) litera c) din Codul fiscal si Ordinul ANAF 2227/2019]

 Pentru TVA datorata pentru importul de bunuri, pentru care s-a obtinut certificat de amanare de la plata TVA, sa se detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor in scopuri de TVA si suma TVA datorata. TVA se va inscrie ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea.

 [articolul 299 alineatul (1) litera d) din Codul fiscal]

! Se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferente importului de vehicule aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 (articolul 298 din Codul fiscal)

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X