email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pot opta pentru utilizarea regimului UE

Si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pot opta pentru utilizarea regimului UE
tvacod fiscalregim ue

ANAF a publicat in Monitor Ordinul 1942/2021 pentru modificarea Anexei la OPANAF nr. 1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale. 

Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 1175 din 13 decembrie 2021. 


Prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 832 din 31 august 2021, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aceste modificari vizeaza si prevederile art. 315 alin. (4) din Codul fiscal referitoare la ”Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum” (regimul UE).

Astfel, potrivit acestei modificari, si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 317 din Codul fiscal pot opta pentru utilizarea regimului UE. Anterior acestei modificari, regimul UE putea fi utilizat doar de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania potrivit art. 316 din Codul fiscal.

Avand in vedere aceste schimbari legislative,este necesara modificarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurilespeciale pentru persoanele impozabile care presteaza serviciicatre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 3152din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.387/2021.

Ordinul 1942/2021: continutul actului normativ

Articolul I

Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 315^2 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 853 din 7 septembrie 2021, se modifica dupa cum urmeaza:


1. La punctul 10, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Se considera ca o persoana impozabila indeplineste conditiile suplimentare prevazute la alin. (2) daca este inregistrata in Registrul contribuabililor, avand atribuit cod de inregistrare in scopuri de TVA, cu exceptia urmatoarelor categorii:

a) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;
b) persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate direct in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 alin. (4) si (6) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaratie 015 «Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania»;
c) persoanele impozabile nerezidente care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, care se inregistreaza in scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 «Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente» si care au declarat ca stat de rezidenta un alt stat membru al Uniunii Europene.

2. Punctul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

14. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care au sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu au sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispun de un sediu fix in Romania si care opteaza sa utilizeze regimul UE vor utiliza, potrivit art. 315 alin. (4) din Codul fiscal, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile acestui regim, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in conformitate cu art. 316 sau 317 din Codul fiscal.

3. La punctul 16, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 sau 317 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informatia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza acest regim se mentioneaza in Registrul contribuabililor.

4. La punctul 16, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza aceste regimuri speciale nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 sau 317 din Codul fiscal.

5. La punctul 54, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE, codul de inregistrare special in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizeaza regimul nonUE sau codurile de inregistrare speciale alocate in temeiul art. 315^2 din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import;

Articolul II

Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Articolul III

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvacod fiscalregim ue

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 14 Decembrie 2021


Votati articolul "Si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pot opta pentru utilizarea regimului UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 14 Decembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X