email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 603 - declaratia pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate

Formularul 603 - declaratia pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
formularul 603contributie sanatateasigurari sociale

A fost oficializat formularul 603 - “Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate”. 

Prin Ordinul comun al ANAF si CNAS a fost aprobata Procedura de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, dar si formularul 603.

Ordinul 1984/1070/2021 a aparut in Monitorul Oficial nr. 1205 din 20 decembrie 2021.
 

Citeste care sunt categoriile de persoane fizice cuprinse in Procedura de exceptare de la plata contributiei de sanatate.

Formularul 603 - exceptarea de la plata: depunerea declaratiei

Declaratia se depune la organul fiscal competent de catre persoanele care obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, si care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European, Confederatiei Elvetiene si Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei. 

Declaratia se depune de persoana in cauza sau de catre imputernicitul acesteia, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate si face dovada acestui fapt. 

Declaratia se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. Declaratia se poate completa si depune si prin mijloace electronice, potrivit legii. 

Declaratia se depune, dupa caz: 

a) pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul persoanei de a solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. 

b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta. 

Data depunerii declaratiei este data inregistrarii pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei, potrivit art.103 din Codul de procedura fiscala. 

Formularul 603 - exceptarea de la plata: completarea declaratiei

Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular. 

 Declaratia in format hartie se semneaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit. 

Capitolul I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI 

Cod de identificare fiscala ‐ se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. 

In cazul in care declaratia este completata de catre imputernicit, se va inscrie codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului pe care il reprezinta. 

Adresa ‐ se inscrie adresa unde isi are domiciliul sau adresa unde locuieste efectiv contribuabilul, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, conform legii. 

In cazul persoanelor fizice nerezidente, care nu au domiciliul fiscal in Romania, se inscrie adresa acestora din strainatate. 

Banca, Cont bancar (IBAN) - se inscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului. 

Capitolul II. DATE DE IDENTIFICARE A IMPUTERNICITULUI 

Se completeaza cu datele de identificare a imputernicitului, numai in cazul in care declaratia se depune de catre imputernicitul desemnat de contribuabil, potrivit dispozitiilor art.18 din Codul de procedura fiscala. 

Cod de identificare fiscala - se inscrie codul de identificare fiscala a imputernicitului. 
Adresa ‐ se inscrie adresa domiciliului fiscal al imputernicitului, conform legii. 
Nr./data act imputernicire - se inscrie numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal. 

Capitolul III. DATE PRIVIND EXCEPTAREA DE LA PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE 

Se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de contribuabil exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor art.153 alin.(1) si (2) din Codul fiscal. 

Se completeaza cu denumirea documentelor justificative pe care contribuabilul le anexeaza la declaratie. 

Documentele justificative care atesta ca persoana nu are calitatea de contribuabil la sistemul national de asigurari sociale de sanatate, si nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pot fi: 

a) Documentul portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala; 

b) TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila, 
c) PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila, 
d) MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila, 
e) E104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta sau echivalentul in documente electronice structurate S041 - Raspuns la cererea pentru confirmarea perioadelor - tip de risc asigurat: boala si maternitate, 
f) TR/R2 - Totalizarea perioadelor de asigurare pentru persoanele indreptatite la prestatii in caz de boala si maternitate, 

g) QUE/ROU 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare in Romania sau de resedinta in Quebec, 
h) SRB/RO 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare. 
Documentele in format hartie se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului. 

In situatia depunerii declaratiei prin posta, documentele justificative se vor anexa in copie legalizata. 

In situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice, documentele justificative se vor anexa in copie, in format electronic. 


de Redactia Contabilul

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 603contributie sanatateasigurari sociale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 21 Decembrie 2021


Votati articolul "Formularul 603 - declaratia pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 21 Decembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X