Directia Generala Antifrauda Fiscala si structurile subordonate acesteia pot solicita motivat inregistrarea fiscala din oficiu in cazul contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatia, potrivit Ordinului 2028/2021 (M.O. nr. 1230 din 27 decembrie 2021).
Mai exact, documentul prevede modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr.2921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.
In scopul administrarii creantelor fiscale, ANAF poate sa inregistreze, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, un subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii. Procedura de inregistrare din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Pana acum, fluxul procedural privind inregistrarea fiscala, din oficiu, aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr.2921/2016, se aplica de catre compartimentele cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale din cadrul organelor fiscale competente pe baza constatarilor proprii sau pe baza informatiilor comunicate de catre unele compartimente cu atributii de administrare fiscala, de organele de inspectie fiscala sau de alte autoritati care administreaza creante fiscale.
ANAF mentioneaza ca Titlul VI - Control fiscal din Codul de procedura fiscala stabileste competenta privind efectuarea activitatii de control de catre organele de inspectie fiscala si de functionarii publici din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
Ca urmare, Directia Generala Antifrauda Fiscala si structurile subordonate acesteia, in cadrul actiunilor intreprinse, potrivit competentelor, pot constata situatii in care un subiect de drept fiscal nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.
Totodata, prin noul act normativ se aplica si includerea in continutul procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii, si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, ca structura care poate solicita motivat inregistrarea fiscala din oficiu.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Citeste si: ANAF introduce depunerea online a declaratiilor de inregistrare fiscala/de radiere a inregistrarii fiscale