In data de 25 februarie 2022 s-au ridicat dividende aferente anului 2021, in baza AGA de aprobare bilant anual si de repartizare profit la dividende. Bilantul anual nu a fost depus la data de 25.02.2022, desi a fost intocmit si aprobat.
Este corect a depune bilanul anului 2021 in 04.03.2022 sau trebuie depus bilant interimar la trimestrul IV (an 2021) si ulterior bilant anual?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Mentiune: in anul 2021 s-au mai distribuit dividende aferente anului 2021 pe baza situatiilor financiare interimare. M-ar ajuta si baza legala.
Situatii financiare pentru distribuirea dividendelor: raspunsul specialistului
Termenul de depunere al Situatiilor financiare anuale este de 150 de zile de la terminarea exercitiului financiar art. 36 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.
Legea contabilitatii, art. 36:
(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) depun un exemplar al situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa cum urmeaza:
a) societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Deci este corect a se depune Situatiile financiare anuale pentru anul 2021 oricand pana la 30 mai 2022.
Pentru Situatiile financiare anuale, termenul de depunere NU este corelat cu cel de aprobare a acestora (cum este cazul situatiilor financiare interimare, care trebuie depuse in 30 de zile de la aprobare).
De vreme ce dividendele reprezinta o repartizare a unui profit ce apare in Situatiile financiare anuale aprobate conform legii, atunci nu mai are niciun sens sa intocmiti Situatii financiare interimare pentru trim IV.
Art. 19 din Legea contabilitatii:
(3) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.( )
S-ar fi intocmit Situatii financiare interimare pentru trim IV numai daca era imposibila intocmirea si aprobarea Situatiilor financiare anuale pana la data la care se dorea distribuirea dividendelor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.