PSD a anuntat propunerile fiscale facute in cadrul coalitiei de guvernare, acestea vizand patru directii principale: supraimpozitarea salariilor mari si a pensiilor speciale, taxa de solidaritate pentru companiile mari si reducerea impozitelor pentru veniturile mici.
Este important de precizat ca taxa de solidaritate este denumita "Contributie pentru Sanatate si Educatie" si va fi aplicata pe o durata limitata.
"PSD considera ca scopul principal al reformarii sistemului fiscal din Romania este de a reduce inechitatile sociale si de a asigura solidaritatea sociala intre contribuabili. In viziunea PSD povara fiscala trebuie distribuita in mod echitabil la nivelul societatii. Astfel, trebuie indeplinite concomitent doua conditii esentiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie sa beneficieze de impozite mai mici.
In acest sens, PSD a facut urmatoarele propuneri in cadrul Coalitiei de guvernare:
1. Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decat salariul Presedintelui Romaniei;
2. Supraimpozitarea pensiilor speciale care depasesc consistent pensia medie din Romania;
3. Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici
4. Contributie pentru Sanatate si Educatie din partea firmelor mari, pe o durata limitata.
Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmeaza sa fie discutate cu partenerii de guvernare”, a transmis partidul intr-un comunicat.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
PSD si-a motivat modificarile propuse prin faptul ca ne aflam intr-o perioada dificila si “este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate sa se bucure de acelasi regim fiscal aplicat celor care se zbat in saracie severa.
In acelasi timp, Guvernul are obligatia de a promova solidaritatea intre contribuabili si de a asigura un echilibru just intre impozitarea muncii si a capitalului.
Nu in ultimul rand, noul model fiscal trebuie sa asigure resursele pentru continuarea investitiilor si a stimularii mediului de afaceri, pentru sustinerea dezvoltarii economice si a cresterii nivelului de trai.”
Citeste si: Modificari in Codul fiscal. Ministrul MFP: In discutia care se poarta este vorba foarte mult de ajustare