email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU in Nomenclator - Declaratia 100 este modificata pentru taxa de solidaritate

NOU in Nomenclator - Declaratia 100 este modificata pentru taxa de solidaritate
taxa de solidaritateenergiedeclaratia 100

Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat este completat cu o noua pozitie - "Contributie de solidaritate". Astfel ANAF modifica si completeaza si instructiunile de completare a Declaratiei 100, potrivit Ordinului 59/2023 (M.O. 59 din 20 ianuarie 2023). 

Prin OUG nr.186/2022 privind unele masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o interventie de urgenta pentru abordarea problemei preturilor ridicate la energie, s-a instituit obligatia platii unei contributii de solidaritate de catre platitorii de impozit pe profit/veniturile microintreprinderilor care desfasoara activitati in sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariilor, in conditiile stabilite de ordonanta de urgenta.

Contributia de solidaritate se calculeaza, se declara si se plateste anual pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator sau pana la data de 25 a celei de a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat/exercitiului financiar diferit.

Este vorba despre o masura comuna si coordonata la nivelul Uniunii Europene care permite, in spiritul solidaritatii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autoritatile nationale sa ofere sprijin financiar gospodariilor si intreprinderilor puternic afectate de cresterea preturilor la energie. 

Contributia se aplica in paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societatile in cauza care depasesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exercitiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar. 

Baza de calcul pentru contributia de solidaritate se determina:

– pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, pe profiturilor impozabile anuale, calculate potrivit Legii 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, din exercitiul financiar 2022, respectiv din exercitiul financiar 2023 care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercitiilor financiare din perioada 2018-2021;

– pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pe baza profiturilor contabile aferente exercitiului financiar 2022 respectiv aferente exercitiului financiar 2023 la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe veniturile microintreprinderilor, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor contabile aferente exercitiilor financiare ale perioadei 2018-2021.

Ordinului 59/2023 - contributia de solidaritate in D100: textul actului normativ

Denumire completa: Ordinul 59/2023 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

 

In temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 101 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor, comunicat prin Adresa nr. 744.684 din 20.01.2023,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Articolul I

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 4 „Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs, capitolul II „Completarea declaratiei“ sectiunea B „Date privind creanta fiscala“, punctul 3.2, subpunctul 3.2.12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

3.2.12. La pozitia 87 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara contributia datorata de catre producatorii de energie electrica, entitatile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfasoara activitatea de trading si agregatorii care tranzactioneaza, incepand cu 1 septembrie 2022, cantitati de energie electrica si/sau gaze naturale pe piata angro, precum si de partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producatorilor de energie electrica, in conformitate cu dispozitiile art. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

La pozitia 87 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara si contributia la Fondul de Tranzitie Energetica retinuta la sursa din veniturile obtinute de entitati rezidente/nerezidente aferente produselor de acoperire a riscurilor de piata pe termen lung, in conformitate cu art. 23 din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit anexei nr. 6.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

Capacitatilor de productie puse in functiune dupa data de 1 aprilie 2022, precum si companiilor care furnizeaza servicii publice de termie care produc energie electrica prin cogenerare nu le sunt aplicabile prevederile art. 15 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, cu modificarile si completarile ulterioare
2. La anexa nr. 5 „Instructiuni de completare a formularului 710 «Declaratie rectificativa», cod 14.13.01.00/r“, capitolul I „Depunerea declaratiei“, textul de la al saselea paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Rubrica «Declaratie depusa potrivit art. 9 din anexa nr. 6 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022» se bifeaza in situatia in care producatorii de energie electrica/entitatile agregate depun declaratia la 15 zile de la publicarea de catre OPCOM a preturilor finale aferente pietei de echilibrare pentru luna de decontare, potrivit art. 9 din anexa nr. 6 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul II

Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Articolul III

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa de solidaritateenergiedeclaratia 100


Data aparitiei: 23 Ianuarie 2023

Votati articolul "NOU in Nomenclator - Declaratia 100 este modificata pentru taxa de solidaritate":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X