Taxa de solidaritate nu are o destinatie clara si va produce o bulversare a mediului de afaceri, in special a IMM-urilor, apreciaza presedintele Consiliul National pentru intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.
Conform comunicatului oficial citat de Agerpres, odata cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2% platita de angajator, toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obtinuta prin luarea in calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de munca si boli profesionale.
"Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale", se arata in acelasi comunicat.
Citat de aceeasi sursa, Florin Jianu isi exprima clar dezaprobarea fata de introducerea unei taxe de solidaritate:
"Nu suntem de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, platita de angajator, deoarece valoarea totala a acestei contributii - 2% este platita si in prezent, iar destinatia sumelor este clar cunoscuta. in schimb, taxa de solidaritate nu are o destinatie clara si vor fi generate costuri privind achizitionarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale".
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In prezent, contributiile platite exclusiv de angajator sunt de 0,25% pentru fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, 0,85% pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc.
CNIPMMR apreciaza ca "taxa de solidaritate de 2% reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator".