Cu o forma inca nedefinita in mod clar, taxa de solidaritate isi croieste deja drum spre buzunarele firmelor, dupa ce toate contributiile trec in sarcina salariatului, urmand, cel putin asa cum se cunoaste in prezent, sa fie achitate tot de catre societati.
Ministerul finantelor, Ionut Misa, a explicat joi ca 90% din contribuitia de solidaritate sociala de doua procente ce va fi introdusa de la 1 ianuarie va merge la buget "pentru anumite cheltuieli sociale", "spre diverse destinatii, functie de solicitari", anunta HotNews.ro.
Conform ministrului, restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, respectiv 0,2%, va merge tot la buget si va fi folosit pentru achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.
Noua taxa de solidaritate se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2018!
De asemenea, incepand cu aceeasi data, contributiile sociale vor fi de 35% la angajat si de 2% la angajator. Avem, cu alte cuvinte, o noua forma de impozitare a firmelor din Romania.
Ionut Misa a mai amintit ca si pana acum a mai existat o taxa de 0,25%, in baza legii 200/2006, citeaza HotNews.ro, pentru un fond de sprijinire a salariatilor pentru care angajatorul nu plateste contributii si ca aceasta este redusa prin noile prevederi la 0,2%, adica o zecime din noua contributie de solidaritate de 2%.
Senatorul Florin Citu critica dur masura: "Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul astazi contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania".
"In acelasi timp, domnul Ionut Misa are probleme de a intelege sau nu cred ca stie legile din Romania, pentru ca in acest moment, exista o taxa de 0,25% pentru plata creantelor salariale, constituirea unui fond de garantare pentru plata creantelor salariale, care se aplica la fondul de salarii. La aceasta taxa face referire, dar este in legea 200 din 2006, care transpune o directiva europeana. Deci ceea ce ne spune domnia sa este ca vrea sa creasca aceasta contributie de la 0,25% la 2%, vrea sa creasca taxele pe angajator", a precizat senatorul PNL pentru RFI.
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce alte vesti mai pregateste Guvernul?
Conform ministrului de finante, desi in programul de guvernare era prevazuta scutirea veniturilor pana in 2.000 lei, aceasta nu se va mai aplica. Pana la noi reglementari, Guvernul nu renunta la hotararea de a trece contributiile sociale integral de la angajator la angajat.