email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cronica saptamanii 23 - 27 iunie

contabilitate

 
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a finalizat modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal si care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, au declarat surse din cadrul institutiei. Potrivit acestora, schimbarile nu au un impact bugetar semnificativ.
 
De departe, cea mai importanta modificare se refera la deductibilitatea pierderilor fiscale ale companiilor. Potrivit surselor citate, acestea vor putea fi deduse din profitul net timp de sapte ani de zile, si nu timp de cinci ani, cum prevede legislatia in vigoare in acest moment. "Este o cerere mai veche a mediului de afaceri din Romania, menita sa incurajeze in mare masura investitiile de mare anvergura", au explicat sursele citate.
 
Pana vor intra in vigoare aceste modificari ale Codului fiscal haideti sa studiem un caz practic despre reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind repartizarea profitului.

Potrivit art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, modificata si completata prin Legea nr. 259/2007, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale...

Pentru mai multe detalii  apasati aici

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind repartizarea profitului

Potrivit art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, modificata si completata prin Legea nr. 259/2007, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

In contabilitate, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit Hotararii Adunarii Generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

De asemenea, conform pct. 222 (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 = 106. In anul urmator, profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia in contul 117, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale...

Pentru mai multe detalii  apasati aici

Reevaluarea imobilizarilor corporale

Reevaluarea reprezinta inlocuirea valorii contabile nete cu valoarea justa, tinandu-se seama de inflatie, utilitatea bunului, starea acestuia si de pretul pietei.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza de catre evaluatori autorizati sau de catre specialisti din cadrul entitatii, cu pregatire tehnica in domeniu.

Operatiile privind reevaluarea imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate folosindu-se, in principal, doua metode:

  1. Metoda valorii brute –potrivit careia se reevalueaza simultan atat valoarea bruta a imobilizarilor corporale, cat si amortizarea cumulata;
  1. Metoda valorii nete – care presupune eliminarea din valorea contabila bruta a amortizarii cumulate si ajustarilor pentru depreciere.

Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere in mod semnificativ de cea care ar fi stabilita folosind valoarea justa la data bilantului…

Pentru mai multe detalii apasati aici

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitate


Data aparitiei: 26 Iunie 2008

Votati articolul "Cronica saptamanii 23 - 27 iunie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X