Sistemul e-Factura a fost conceput pentru eliminarea evaziunii fiscale si are drept scop primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii facturii elaborate potrivit standardelor europene.
Pentru accesarii sistemului, firmele trebuie sa fie inscrise in spatiul virtual (SPV), precum si in Registrul RO e-factura. Factura electronica trebuie sa respecte toate elementele prevazute de art. 4 alin. (1) din OUG 120/2021.
La intrebarea daca o societate poate emite facturi direct in sistemul RO e-Factura, ANAF a oferit explicatia de mai jos intr-o brosura publicata recent pe site-ul institutiei.
Raspuns ANAF
Cu privire la posibilitatea emiterii in sistemul RO e-Factura a facturilor care contin produse cu risc fiscal ridicat, cat si alte produse, fara a exista obligatia emitentului de a se inregistra in Registrul RO e-Factura, art.XXXVII alin.(1) din OUG nr.130/2021 reglementeaza transmiterea facturilor emise pentru produsele cu risc fiscal ridicat in sistemul RO e-Factura si nu emiterea acestor facturi in sistem.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In cazul in care atat emitentul, cat si destinatarul au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura si au fost inregistrati in Registrul RO e-Factura, facturile electronice vor fi transmise conform OUG nr.120/2021, doar prin sistemul RO e-Factura intre cele doua persoane impozabile, indiferent ca este vorba de produse cu risc fiscal ridicat sau nu.
Reamintim ca in OUG 130/2021 sunt mentionate urmatoarele, referitor la sistemul e-Factura:
(1) Prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.