email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). ANAF lamureste care sunt obligatiile fiscale

Venituri din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). ANAF lamureste care sunt obligatiile fiscale
declaratia unicaNFTjetoaneimpozit pe venit

ANAF a publicat o brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token). 

Institutia explica in document ce sunt NFT-urile si care este tratamentul lor fiscal. Este important de retinut ca pentru aceste venituri, indiferent ca sunt realizate din Romania ori din strainatate, se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale (daca se depasesc plafoanele). 

Veniturile obtinute de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token) reprezinta venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.) 


Ce sunt jetoanele nefungibile (NFT)? 

Un jeton nefungibil (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unica dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fisiere de diverse formate, in functie de natura procesului de creatie: fotografii, inregistrari audio, videoclipuri etc. Desi fisierele in sine pot fi copiate jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate si monitorizate in permanenta in registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumparatorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scara larga, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare cate un ansamblu de standarde ce reglementeaza utilizarea NFT. Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creatiilor digitale, cum ar fi arta digitala, articolele din jocurile video si muzica. Totusi, atat fisierul ce contine creatia originala, cat si orice copie a sa pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului”, potrivit wikipedia

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala - NFT

Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT), in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au obligatia de a declara aceste venituri, indiferent daca aceste venituri sunt realizate din Romania sau din strainatate, in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 si art. 72¹ sau art. 73, dupa caz, din Codul fiscal. Venituri din drepturi de proprietate intelectuala In situatia in care creatorul de continut va obtine, ulterior vanzarii initiale, venituri din vanzarile recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligatia declararii acestor venituri in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeasi categorie de venit.  

Click pentru ghidul Declaratia Unica pe 2023! Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!

NFT - Obligatii declarative si obligatii de plata 

Obligatiile fiscale declarative si de plata ce le revin persoanelor fizice care obtin venituri din vanzarea de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT-uri) sunt cele corespunzatoare categoriei venituri din drepturi de proprietate intelectuala, prevazute de Codul fiscal. 

Venituri obtinute de persoane fizice, altele decat autorul creatiei NFT  

In cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice care tranzactioneaza creatii NFT, altele decat autorul care face publica spre vanzare creatia sa, esenta tranzactiei, respectiv a activitatii desfasurate/prestate conduce la incadrarea veniturilor obtinute in categoriile de venit definite de legislatia fiscala in vigoare si la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum si pentru calcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate. 

Stabilirea datei realizarii venitului din tranzactionarea NFT- ului  

Data realizarii venitului este data la care s-a efectuat tranzactia (vanzarea – cumpararea NFT), independent de data la care persoana fizica care a vandut produsul alege sa tranzactioneze sau sa retraga din wallet – ul virtual/sa schimbe in FIAT criptomonedele reprezentand pretul produsului. FIAT reprezinta moneda unei tari pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plata. 

Brosura ANAF despre NFT-uri poate fi consultata AICI. ►

 

Sursa foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaNFTjetoaneimpozit pe venit


Data aparitiei: 10 Februarie 2023

Votati articolul "Venituri din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). ANAF lamureste care sunt obligatiile fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X