ANAF a publicat o brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token).
Institutia explica in document ce sunt NFT-urile si care este tratamentul lor fiscal. Este important de retinut ca pentru aceste venituri, indiferent ca sunt realizate din Romania ori din strainatate, se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale (daca se depasesc plafoanele).
Veniturile obtinute de persoanele fizice din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token) reprezinta venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.)
Ce sunt jetoanele nefungibile (NFT)?
„Un jeton nefungibil (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token) este o unitate de date unica dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fisiere de diverse formate, in functie de natura procesului de creatie: fotografii, inregistrari audio, videoclipuri etc. Desi fisierele in sine pot fi copiate jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate si monitorizate in permanenta in registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumparatorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele folosite la scara larga, precum Ethereum, Bitcoin Cash, Flux etc., au fiecare cate un ansamblu de standarde ce reglementeaza utilizarea NFT. Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creatiilor digitale, cum ar fi arta digitala, articolele din jocurile video si muzica. Totusi, atat fisierul ce contine creatia originala, cat si orice copie a sa pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului”, potrivit wikipedia.
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala - NFT
Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT), in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, au obligatia de a declara aceste venituri, indiferent daca aceste venituri sunt realizate din Romania sau din strainatate, in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 si art. 72¹ sau art. 73, dupa caz, din Codul fiscal. Venituri din drepturi de proprietate intelectuala In situatia in care creatorul de continut va obtine, ulterior vanzarii initiale, venituri din vanzarile recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligatia declararii acestor venituri in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeasi categorie de venit.
NFT - Obligatii declarative si obligatii de plata
Obligatiile fiscale declarative si de plata ce le revin persoanelor fizice care obtin venituri din vanzarea de continut sub forma unor fisiere digitale (NFT-uri) sunt cele corespunzatoare categoriei venituri din drepturi de proprietate intelectuala, prevazute de Codul fiscal.
Venituri obtinute de persoane fizice, altele decat autorul creatiei NFT
In cazul veniturilor obtinute de persoanele fizice care tranzactioneaza creatii NFT, altele decat autorul care face publica spre vanzare creatia sa, esenta tranzactiei, respectiv a activitatii desfasurate/prestate conduce la incadrarea veniturilor obtinute in categoriile de venit definite de legislatia fiscala in vigoare si la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum si pentru calcularea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate.
Stabilirea datei realizarii venitului din tranzactionarea NFT- ului
Data realizarii venitului este data la care s-a efectuat tranzactia (vanzarea – cumpararea NFT), independent de data la care persoana fizica care a vandut produsul alege sa tranzactioneze sau sa retraga din wallet – ul virtual/sa schimbe in FIAT criptomonedele reprezentand pretul produsului. FIAT reprezinta moneda unei tari pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plata.
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Brosura ANAF despre NFT-uri poate fi consultata AICI. ►
Sursa foto: Unsplash.com