Un contribuabil trebuie sa depuna de la 1 ianuarie 2023 declaratia SAF-T daca in ultima lista a contribuabililor mijlocii anuntata de ANAF nu mai este inscris? La 31.12.2021 figura ca si contribuabil mijlociu.
Contribuabili mijlocii 2023 - SAF T: raspunsul specialistului
Selectia contribuabililor ce raporteaza in SAF-T se face dupa prevederile legale conform OPANAF 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, iar ANAF actualizeaza periodic aceste liste. In cazul inc are un contribuabil se afla pe listele de pe site-ul ANAF, acesta are obligatia raportarii lunare/trimestriale SAF-T.
Lista cea mai recenta a contribuabililor mijlocii cu obligatii de raportare SAFT a fost adoptata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2521/2022 a fost aprobata lista nominala a contribuabililor mijlocii, care vor fi gestionati de administratiile judetene ale finantelor publice si Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului Bucuresti incepand cu 1 ianuarie 2023.
Nu are relevanta ca sunteti contribuabili mijlocii conform altor prevederi legale pe criteriul cifrei de afaceri, active, nr. salariati.
Daca nu figurati pe acea lista, nu raportati in SAF T.
Lista contribuabililor mijlocii este impartita pe mai multe fisiere PDF - regiunea Bucuresti, regiunea Ploiesti, regiunea Timisoara, regiunea Cluj-Napoca, regiunea Iasi, regiunea Brasov, regiunea Craiova si regiunea Galati. Listele sediilor secundare sunt trecute separat pentru fiecare regiune.
Potrivit art. 3 - 5 din OPANAF nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii,
Articolul 3 Criterii de selectie
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
(1) Selectia contribuabililor mijlocii se realizeaza intre contribuabilii eligibili, in functie de urmatoarele criterii:
a) criterii specifice;
b) criteriul de baza;
c) criteriul de continuitate.
(2) Sunt contribuabili mijlocii contribuabilii care nu intra in categoria marilor contribuabili, stabiliti in ordine descrescatoare in functie de criteriul de baza prevazut la art. 5, selectati in limita unui numar maxim de 18.478 de contribuabili.
(3) Criteriile de selectie prevazute la alin. (1) se pot modifica anual prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Articolul 4 Criterii specifice
(1) Din categoria contribuabililor mijlocii fac parte contribuabilii care indeplinesc urmatoarele criterii specifice de selectie:
a) criteriul de reprezentare fiscala;
b) criteriul grupului fiscal unic.
(2) Criteriul de reprezentare fiscala - din categoria contribuabililor mijlocii fac parte contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit legii.
(3) Criteriul grupului fiscal unic - se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii reprezentantul fiscal si membrii apartinand grupului fiscal unic definit potrivit prevederilor art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca unul dintre acestia sa indeplineasca criteriile de selectie prevazute la art. 3.
Articolul 5 Criteriul de baza
(1) Criteriul de baza, reprezentand criteriul valoric agregat, este rezultatul agregarii a 3 indicatori selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii:
a) cifra de afaceri - 50%;
b) volumul obligatiilor fiscale declarate - 30%;
c) volumul cheltuielilor cu personalul 20%.
(2) Indicatorii prevazuti la alin. (1) lit. a) si c) sunt cei raportati in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza selectia/actualizarea. Pentru contribuabilii care nu au depus, pana la data actualizarii listelor, situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea, indicatorii prevazuti la alin. (1) lit. a) si c) se calculeaza pe baza datelor inscrise in urmatoarele documente:
a) deconturile de taxa pe valoarea adaugata (formular D300) depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea cifrei de afaceri;
b) declaratiile privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (formular D112), depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face selectia/actualizarea, pentru stabilirea volumului cheltuielilor cu personalul.
(3) Indicatorul prevazut la alin. (1) lit. b) este stabilit conform declaratiilor depuse de catre contribuabili in cursul anului precedent celui in care se efectueaza selectia/actualizarea contribuabililor.
Conform regulilor actuale pentru administrarea contribuabililor mijlocii, ce sunt incluse in OPANAF nr. 3610/2016, Lista contribuabililor mijlocii, inclusiv lista sediilor secundare ale acestora, se actualizeaza anual (...), pana la data de 10 decembrie a fiecarui an, si se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Deci nu aveti obligatie de raportare daca nu sunteti pe aceasta lista conform Ordinul presedintelui ANAF nr. 2521/2022 care se poate consulta pe site-ul www.anaf.ro, la rubrica Info publice -> Informatii de interes public -> Informatii privind agentii economici -> Listele contribuabililor mari si mijlocii.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.