Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum se completeaza Declaratia 101 - Studiu de caz concret

Data actualizarii: 11 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se completeaza Declaratia 101 - Studiu de caz concret
declaratia 101cum se completeaza declaratia 101impozit pe profit

Platitorii de impozit pe profit este necesar sa acorde foarte mare atentie completarii „Declaratiei privind impozitul pe profit” D101 aferente anului 2024. Termenul limita de depunere si de plata este data de 25.06.2025, conform art. I alin. (13) lit. a) si art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative.

Completare D101 - Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Completare D101 - Studiu de caz

Declaratia 101 aferenta anului 2024 a fost actualizata conform Ordinului ANAF nr. 206/2025 si observam ca avem anumite randuri noi, pe cand altele au fost eliminate.

Intrebare: "La o societate platitoare de impozit pe profit, care in 2023 a inregistrat o pierdere in valoare de 11.089 lei (randul 40 din D101/2023), iar in 2024 are, de asemenea, pierdere in valoare de 17.928 lei, cum se completeaza Declaratia 101 pentru anul 2024 la urmatoarele randuri: 39, 39^1 si 40?

Sa urmarim impreuna ce prevede fiecare rand mentionat in speta noastra:
 
Randul 39 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.
 
Randul 39^1 se completeaza cu valoarea pierderii fiscale de recuperat in perioada curenta, potrivit art. 31 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Randul se completeaza numai in situatia in care se declara profit (randul 38^1). Suma care se inscrie la acest rand este mai mica sau cel mult egala cu suma inscrisa la randul 39.
 
Totodata, sa nu uitam ca pierderea fiscala anterioara se poate recupera intr-un procent de maximum 70% din profitul impozabil al anului current, de aceea randul 39^1 are o formula prin care limiteaza valoare inscrisa ca fiind cel mult egala cu randul 39. Pe scurt, acest rand este partea din pierderea anilor anteriori (de la rd. 39) care se poate compensa cu profitul fiscal al anului curent.
 
Randul 40^1 - se completeaza cu valoarea pierderii fiscale aferenta anului de raportare de recuperat in anii urmatori. La acest rand se preia pierderea fiscala inscrisa la randul 38^1.

La ce aspecte trebuie sa fiti atent cand completati D101? Consultantul fiscal Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a declaratiei, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute. Parcurgeti chiar acum aceasta lucrare pentru a evita erori costisitoare! Detalii aici >>

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Punctand exact pe speta noastra, vom avea urmatoarele valori:
·  La rd. 39, vom completa valoare de 11.089 lei – pierderea fiscala din anii anteriori care nu s-a prescris;


·  La rd. 39^1, vom completa valoarea 0, deoarece neavand profit impozabil in anul in curs, nu putem sa ne folosim de pierderea fiscala din anii anteriori;
·  La rd. 40^1, vom completa valoarea de 17.928 lei – pierderea fiscala a anului 2024 care se raporteaza pentru perioadele urmatoare. Valoarea mentionata la acest rand trebuie sa coincida cu valoarea mentionata la rd. 38^1;

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X