Pierderile fiscale anuale inregistrate pana la 31 decembrie 2023 se vor recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, in limita a 70% din profiturile impozabile respective. Asadar, din profitul impozabil se deduce 70% reprezentand pierdere reportata, iar pentru restul de 30% urmand sa se plateasca impozit pe profit.
Evidentiere pierdere fiscala in D101 - studiu de caz
Intrebare: "Pierderea fiscala din anul curent, pe ce rand se trece in declaratia 101 pentru ca anul urmator sa o pot prelua pe randul 39 ca pierdere de recuperat din anii precedenti si scade din impozitul pe profit, daca este cazul? Pe randul 36 sau randul 40? As dori sa stiu ce sume se trec pe aceste randuri si care este diferenta dintre ele. Daca nu am trecut pe randul 36 anul trecut si a ramas pe randul 40, nu mai pot recupera pierderea in anul urmator?Trebuie sa fac rectificativa?"
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns: Pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti se evidentiaza la rd. 39 in D101.
Randul 36 - se completeaza cu sumele reprezentand pierderile inregistrate in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randul 39 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.
Randul 40 - se completeaza cu valoarea profitului impozabil/pierderii fiscale de recuperat in anii urmatori (dupa ce ati tinut cont in an la calculul impozitului pe profit, de pierderile inscrise la rd. 36 si 39).
Asadar pierderea ce va conta din punct de vedere fiscal anul viitor este cea de la randul 40.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Prin urmare, este indicat sa faceti rectificare a datelor declarate la rd. 40 pentru anul anterior.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com