Inspectorii ANAF au efectuat frecvent controale in materie de TVA in ultimele luni si au descoperit firme care au inregistrat in contabilitate si in alte documente cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale.
TVA-ul este o taxa vitala pentru autoritati, din moment ce aduce peste 25% din veniturile bugetare. Asadar, nu trebuie ne surprinda interesul Fiscului pentru colectarea acestei taxe, totul pe fondul unei legislatii specifice foarte complexe, care pare conceputa intentionat ca sa favorizeze interpretarile arbitrare din partea inspectorilor si implicit amenzile.
Intr-adevar, actele normative referitoare la TVA sunt in continua schimbare si genereaza permanent un val major de incertitudine privind modul corect de aplicare, ducand la situatii neclare, derutante, greu de gestionat si mai ales stresante.
Iata in continuare cateva exemple de nereguli depistate in cadrul controalelor:
a. inregistrarea de achizitii si livrari fictive de bunuri si servicii, in care sunt interpuse mai multe societati, pe baza unor scheme financiare, concepute pt a sustrage sume importante de la plata catre bugetul statului
b. inregistrarea de livrari intracomunitare fictive, scutite de TVA, cu scopul de a justifica iesirea din gestiune a marfurilor, dar marfa era comercializata in tara, fara ca operatiunile sa fie inregistrate si declarate aici si fara sa se colecteze TVA
c. vanzarea de suplimente alimentare cu cota redusa de TVA, contrar legii
d. firme care au declarat la ANAF achizitii de bunuri/servicii de la parteneri declarati inactivi in respectiva perioada
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
e. firme care au depasit plafonul de TVA si nu s-au inregistrat in scopuri de TVA
f. utilizarea de societati de tip fantoma romanesti pentru realizarea achizitiilor intracomunitare.
Citeste lista completa in Revista de TVA a lunii martie. ►
Pentru fiecare operatiune nelegala de mai sus, aveti si recomandarile consultantilor pentru procedura corecta din punct de vedere fiscal.
Practic, aflati:
- cum trebuia procedat corect si legal pentru a evita astfel de situatii care aduc automat controale fiscale;
- care sunt mijloacele prin care ANAF detecteaza frauda in domeniul TVA.
Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat!
Revista de TVA este o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.