email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diurna externa: documente justificative si modalitate de calcul

Diurna externa: documente justificative si modalitate de calcul
diurna externaExemplu calcul diurna externadocumente diurnaordin de deplasare

Plata diurnei externe implica mai multe riscuri fiscale daca firmele nu acorda o atentie sporita la oferirea acestor sume de bani catre angajati. Despre documentele justificative pentru acordarea diurnei, dar si despre modalitatea acesteia de calcul vom discuta in studiul de caz de mai jos.

O societate deleaga 2 salariati timp de 2 saptamani in Italia - la sediul unui client pentru a efectua servicii de montaj electric. Salariatii au contract de munca unde se mentioneaza ca activitatea se va desfasura la beneficiarii/si/sau in afara sediilor proprii.

Pentru deplasarea in Italia in perioada 13.03.2023 - 26.03.2023, de ce documente este nevoie pentru a justifica plata diurnei? Care este valoarea neimpozabila a diurnei pe care putem sa o acordam salariatilor pe perioada deplasarii in Italia?

Diurna externa: raspunsul specialistului

Potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) lit ii) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin art. II pct. 1 din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative, Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: (...)

k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: (...)

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;

Asadar, sumele ce se pot acorda salariatilor, ca diurne netaxabile din punct de vedre al impozitului pe venit si al contributiilor de asigurari sociale obligatorii, se calculeaza in functie de doua plafoane diferite: prima suma este de 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua suma este de maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de detasare/delegare, adica, cea mai mica suma dintre cele 2 plafoane si suma acordata efectiv fiind plafonul neimpozabil.

Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil este: Salariul brut x 3 x nr. de zile pentru care se cuvine diurna / nr. zile lucratoare din luna.

Rationamentul este urmatorul:

Cele doua limite sunt:
- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar


- maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de delegare.

Diurna neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate.

Exemplu calcul diurna externa:
 

Presupunem faptul ca angajatul are salariul de incadrare in suma de 3.000 lei si se deplaseaza in Italia, in perioada 13.03.2023 - 26.03.2023, respectiv 14 zile.

Diurna pentru Italia este de 35 euro/zi (cf. HG nr. 518/1995).

Diurna externa de primit pentru cele 14 zile de deplasare este in suma de 6.125 lei (35 euro/zi x 2,5 x 14 zile de deplasare x 5 lei/euro).

Se verifica daca cei 6.125 lei se incadreaza in plafonul maxim neimpozabil.

Plafonul maxim neimpozabil aferent celor 14 zile de deplasare = 3.000 lei x 3 x 14 zile pentru care se cuvine diurna / 23 zile lucratoare in luna martie 2023 = 5.478 lei.

Cele doua limite sunt:

- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, adica 6.125 lei,
- maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de deplasare, adica 5.478 lei.

Asadar, diurna maxim neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate, adica 5.478 lei. Ceea ce depaseste aceasta suma, se impoziteaza pe statul de plata cu toate contributiile salariale.

Documente justificative pentru acordarea diurnei 
 

Documentele justificative pentru acordarea diurnei sunt Ordinul dedeplasare (delegatie) si Decontul de cheltuieli care arata efectuarea deplasarii in interes de serviciu si durata acesteia, atat pentru deplasarile interne cat si pentru deplasarile externe.

Ordinul de deplasare si decontul de cheltuieli sunt reglementate prin OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.

Astfel ordinul de deplasare se intocmeste de catre persoana care care a mers in deplasare, iar termenul de intocmire se stabileste prin procedurile interne atat timp cat nu este unul reglementat de lege. Se semneaza de catre persoane indreptatite: titular, departament financiar contabil pentru verificare si corectitudine si de persoana care aproba decontul.

Pentru acordarea diurnei nu trebuie intocmite alte documente justificative. Valoarea acesteia se mentioneaza doar pe decontul de deplasare.
 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noile modificari contabile valabile in 2023?


Aflati care sunt noutatile contabile pentru 2023 in Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile!

Concret, Ghidul practic al contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru subiecte sensibile de ultima ora legate de:

  •   Fondul comercial
  •   Reevaluarea imobilizarilor
  •   Titluri pe termen scurt
  •   Decalaje in aprovizionare
  •   Reduceri comerciale si financiare primite si acordate
  •   Vanzari online
  •   Penalitati comerciale
...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diurna externaExemplu calcul diurna externadocumente diurnaordin de deplasare


Data aparitiei: 31 Martie 2023

Votati articolul "Diurna externa: documente justificative si modalitate de calcul":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X