Studiile de caz privind deductibilitatea cheltuielilor sunt intotdeauna de interes major pentru orice societate comerciala, deoarece aceste cheltuieli pot avea un impact semnificativ asupra calculului impozitului pe profit si, implicit, asupra rezultatelor financiare. Situatia prezentata mai jos ridica o serie de intrebari privind deductibilitatea cheltuielilor in ceea ce priveste achizitia de materiale consumabile pe baza unui bon fiscal care nu contine codul de TVA al cumparatorului (si nici factura). In acest context, trebuie sa abordam doua aspecte importante: primul se refera la posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila, iar al doilea este baza legala pentru aceasta speta.
Asadar, vom analiza cazul unei societati care a achizitionat materiale consumabile in valoare de 130 de euro pe baza unui bon fiscal care nu contine codul de TVA al cumparatorului si nici factura. Vom afla in continuare daca aceasta cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit si in ce masura, in conformitate cu legislatia fiscala.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit?
Raspuns: Da, cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit in situatia in care bonul se va atasa unui decont de cheltuieli ( este posibil ca acest bon sa provina dintr-o deplasare externa).
Un bon fiscal trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente asa cum sunt enumerate la art. 319 alin. (21) pentru facturile simplificate si anume: data emiterii, identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate, suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia si, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
In cazul in care pe bonul fiscal primit nu este inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA, normele emise in aplicarea art. 299, pct. 69 alin. (6) specifica faptul ca persoana cumparatoare sau beneficiara a serviciilor respective nu-si poate exercita dreptul de deducere a taxei.
Faptul ca nu se poate deduce taxa pe valoarea adaugata din bonurile fiscale care nu au inscrise inregistrarea beneficiarului in scop de TVA, nu conditioneaza si nerecunoasterea cheltuielilor efectuate pentru activitatea societatii.
Ca urmare aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Justificarea cheltuielilor efectuate (materiale sau servicii) se face pe baza documentelor care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate ( NIR) sau a altor documente aprobate de persoanele care autorizeaza efectuarea acestor operatiuni (ordin de deplasare, decont de cheltuieli) care se anexeaza la bonul fiscal, intocmite conform prevederilor Omfp nr. 2634/2016.
Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
monografie contabila
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Inregistrarile contabile sunt:
604 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele nestocate
Sau:
3028 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele inregistrate prin gestiune:
Si consum materiale
6028 = 3028.
Intrarea lor in gestiune (pe baza facturii si eventual al NIR-ului) este prevazuta de Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar contabile, cu modificarile ulterioare.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Citeste si: Modificari fiscale microintreprinderi 2024: va mai fi necesara conditia de a avea cel putin un salariat? >>
Foto: pexels.com