email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit?

Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit?
materiale consumabilebon fiscal fara CUImonografie contabila

Studiile de caz privind deductibilitatea cheltuielilor sunt intotdeauna de interes major pentru orice societate comerciala, deoarece aceste cheltuieli pot avea un impact semnificativ asupra calculului impozitului pe profit si, implicit, asupra rezultatelor financiare. Situatia prezentata mai jos ridica o serie de intrebari privind deductibilitatea cheltuielilor in ceea ce priveste achizitia de materiale consumabile pe baza unui bon fiscal care nu contine codul de TVA al cumparatorului (si nici factura). In acest context, trebuie sa abordam doua aspecte importante: primul se refera la posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila, iar al doilea este baza legala pentru aceasta speta.

Asadar, vom analiza cazul unei societati care a achizitionat materiale consumabile in valoare de 130 de euro pe baza unui bon fiscal care nu contine codul de TVA al cumparatorului si nici factura. Vom afla in continuare daca aceasta cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit si in ce masura, in conformitate cu legislatia fiscala.

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile! Este UNICUL instrument de pe piata lucrarilor de specialitate care elimina ACUM toate semnele de intrebarea ridicate de Codul fiscal, la capitolul deductibilitatea cheltuielilor!

Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit?

Raspuns: Da, cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit in situatia in care bonul se va atasa unui decont de cheltuieli ( este posibil ca acest bon sa provina dintr-o deplasare externa).

Un bon fiscal trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente asa cum sunt enumerate la art. 319 alin. (21) pentru facturile simplificate si anume: data emiterii, identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate, suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia si, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
 
In cazul in care pe bonul fiscal primit nu este inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA, normele emise in aplicarea art. 299, pct. 69 alin. (6) specifica faptul ca persoana cumparatoare sau beneficiara a serviciilor respective nu-si poate exercita dreptul de deducere a taxei.

Faptul ca nu se poate deduce taxa pe valoarea adaugata din bonurile fiscale care nu au inscrise inregistrarea beneficiarului in scop de TVA, nu conditioneaza si nerecunoasterea cheltuielilor efectuate pentru activitatea societatii.

Ca urmare aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Justificarea cheltuielilor efectuate (materiale sau servicii) se face pe baza documentelor care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate ( NIR) sau a altor documente aprobate de persoanele care autorizeaza efectuarea acestor operatiuni (ordin de deplasare,

decont de cheltuieli) care se anexeaza la bonul fiscal, intocmite conform prevederilor Omfp nr. 2634/2016.

Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: monografie contabila

Inregistrarile contabile sunt:
604 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele nestocate
 
Sau:
3028 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele inregistrate prin gestiune:
Si consum materiale
6028 = 3028.
 
Intrarea lor in gestiune (pe baza facturii si eventual al NIR-ului) este prevazuta de Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar contabile, cu modificarile ulterioare.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Citeste si: Modificari fiscale microintreprinderi 2024: va mai fi necesara conditia de a avea cel putin un salariat? >>

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
materiale consumabilebon fiscal fara CUImonografie contabila


Data aparitiei: 12 Octombrie 2023

Votati articolul "Materiale consumabile achizitionate pe bon fiscal fara CUI: cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit?":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X