Legea 93/2023 a modificat Codul de procedura fiscala facand posibila stingerea obligatiilor fata de stat cu sumele de recuperat de la bugetele locale. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 320 din 18 aprilie 2023.
Specialistul Ionut Jinga precizeaza ca noua completare este un beneficiu important pentru "contribuabilii care au de incasat sume de la primarii, in baza unor hotarari judecatoresti definitive, dar in acelasi timp au de platit obligatii fata de bugetul de stat, in sensul ca aceste sume de plata pot fi stinse din creantele fata de bugetele locale. Pana acum, contribuabilul beneficiar al unor astfel de hotarari ale instantelor de judecata, pentru recuperarea sumelor de la bugetul local avea posibilitatea de a demara o actiune de executare silita asupra primariei respective, prin intermediul unui executor judecatoresc, ceea ce insemna timp de asteptare si, uneori, incertitudinea recuperarii".
De asemenea, consultantul nostru fiscal mai precizeaza ca "alta varianta pe care o avea la indemana era sa lase creanta respectiva in evidenta autoritatii administrativteritoriale, urmand sa stinga obligatiile viitoare fata de bugetul local, ceea ce producea nemultumiri in randul contribuabililor, intrucat in ambele variante isi recuperau creanta cu greutate si dupa o perioada indelungata de timp".
Pana la ultima modificare, Codul de procedura fiscala prevedea ca procedura de compensare se aplica numai daca creantele sunt administrate de aceeasi autoritate publica: „Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.”
Asadar, noua lege care completeaza Codul de procedura fiscala ofera posibilitatea compensarii respectivelor creante, cu conditia ca acestea sa fie certe, lichide si exigibile, noutatea constand in faptul ca este posibila aceasta stingere de creante reciproce indiferent daca obligatiile si, respectiv, creantele supuse stingerii sunt administrate sau nu de aceeasi autoritate publica.
De retinut!
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Potrivit Legii nr. 93/2023, prevederile sale se aplica si creantelor stabilite prin hotarari judecatoresti definitive (si nestinse) pana la data de 21 aprilie 2023.
Materialul a fost publicat in Revista de Taxe si Impozite Actual din luna mai 2023. Aboneaza-te si tu acum la publicatia de specialitate.
Taxe si Impozite Actual este o publicatie de specialitate ce a castigat instantaneu aprecierile profesionistilor din mediul fiscal-contabil si care este considerata, in mod unanim, cea mai buna sursa de informatii privind:
- problemele controversate generate de actuala legislatie fiscala;
- initiativele legislative de ultima ora ale autoritatilor.
Este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.