email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la Formularul 100: noi modificari propuse de ANAF

Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la Formularul 100: noi modificari propuse de ANAF
formular 100nomenclator obligatii de plataaccize tutun

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2024 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat reglementarea, incepand cu 1 iunie 2024, a unei accize pentru produsele cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete.

Potrivit art.446 din Codul fiscal, platitorii de accize au obligatia de a depune la autoritatea competenta o declaratie de accize pentru fiecare luna (formular 100), indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.

Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, printr-un nou proiect de ordin ANAF  se propune modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, dupa cum urmeaza:

a) completarea Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100, prin introducerea unei pozitii noi, pozitia 102, in vederea declararii accizei datorate pentru produsele cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete;

b) modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a formularului 100.

Extras din proiectul ANAF privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa:

"1. La Anexa nr.3 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat", dupa pozitia 101, se introduce o noua pozitie, pozitia 102, cu urmatorul cuprins:
Nr.crt.
Denumirea creantei fiscale: Accize pentru produse cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete. 

Temeiul legal: art.439 alin.(2) lit.f) si 446 din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare


    
2. Anexa nr.4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat» cod 14.13.01.99/bs ”, Capitolul II "Completarea declaratiei", punctul 3 "Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»" se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
a) La subpunctul 3.2., primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”3.2. Tabelul de la pct. II "Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic" din anexa nr.1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25 - 27, 29 - 51, 57 - 63, 65 - 71, 74 - 77, 81 - 89, 91 - 93, 96 - 100 si 102 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin.”
b) La subpunctul 3.2.2., primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”3.2.2. Obligatiile prevazute la pozitiile 30 - 51, 98 - 100 si 102 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin, se declara de catre operatorii economici, platitori de accize, potrivit titlului VIII din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, dupa cum urmeaza:”

ART. II - Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu obligatiile aferente lunii iunie 2024."

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 100nomenclator obligatii de plataaccize tutun


Data aparitiei: 20 Mai 2024

Votati articolul "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la Formularul 100: noi modificari propuse de ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa sintetica pe platitor - TOP 5 avantaje. Cum sa cunoasteti temeinic situatia financiar-contabila a firmei

    • Obtinerea unei fise pe platitor de la administratia financiara de care apartine entitatea respectiva va ofera informatii pretioase despre cum si-a indeplinit acea societate obligatiile fiscale pana la momentul preluarii. In fisa de platitor puteti observa daca societatea are declaratiile depuse, daca isi achita la timp declaratiile, frecventa declaratiilor sau daca are obligatii platite in plus.   Atentie...» citeste mai departe aici

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?

    • Deducerea TVA de pe documentul justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului (inclusiv TVA) este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Decontarea bonurilor care nu au CUI-ul beneficiarului trecut Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor ...» citeste mai departe aici

  • Achizitia unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA: 3 pasi de urmat si temeiul legal

    • Prezentam, mai jos, procedura in cazul achizitiei unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA, facturat cu mentiunea "regim special bunuri second-hand - Cod Fiscal art. 312". Regim special pentru bunurile second-hand - studiu de caz Intrebare: "Am achizitionat un produs second-hand de la o firma platitoare de TVA. Firma furnizoare mi-a facut factura cu 0 (zero) TVA si cu mentiunea "regim special bun...» citeste mai departe aici

  • CECCAR solicita abrogarea ordonanțelor de urgenta privind unele masuri fiscale

    • Intr-un context tensionat si controversat, CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) solicita abrogarea ordonantelor de urgenta referitoare la masurile fiscale publicate recent, pe 21 iunie, in Monitorul Oficial. Organizatia cere initierea unui dialog real si constructiv cu toate partile interesate pentru a identifica solutii fiscale sustenabile. Actualele masuri sunt criticate vehement de catre mediul de afaceri si profesionistii contabili, care se simt trat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X