Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Facturarea in sistemul RO e-Factura: 4 probleme aduse la cunostinta MF de catre CCF

Data actualizarii: 16 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facturarea in sistemul RO e-Factura: 4 probleme aduse la cunostinta MF de catre CCF
ro e-facturafacturare electronicacod de tva anulatamenzi e-facturaLegea nr. 296/2023

Camera Consultantilor Fiscali a solicitat  Ministerului de  Finante clarificari cu privire la unele probleme de interpretare si aplicare legate de facturarea in sistemul RO e-Factura, aparute ca urmare a modificarilor legislative aduse de Legea nr. 296/2023. 

4 probleme legate de facturarea in sistemul RO e-Factura. CCF solicita clarificari MF

Membrii CCF au identificat 4 probleme legate de facturarea in sistemul RO e-Factura, pe care le prezentam in cele ce urmeaza:

1. Conform scrisorii adresate Ministerului de Finante, prima problema se refera la emiterea in sistemul RO e-Factura a facturilor care cuprind si elemente in afara sferei TVA.

OUG nr. 120/2021 impune ca structura facturii electronice (fisierul de tip XML) sa respecte, printre altele, specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice, asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1.

"Respectarea acestor specificatii tehnice pare sa genereze dublarea facturilor care contin atat operatiuni taxabile sau scutite de TVA, cat si operatiuni care nu fac obiectul TVA (in afara sferei TVA), emise de catre contribuabili in situatii cum sunt urmatoarele:

- facturarea contravalorii tichetelor de masa (operatiune care nu face obiectul TVA) si a comisionului pentru emiterea tichetelor (operatiune taxabila);
- facturarea serviciului de restaurant si a bacsisul aferent (pentru un singur bon fiscal/factura);
- facturarea prestarilor de servicii sau a livrarilor de bunuri si a garantiei de buna executie aferente;
- facturarea serviciilor de cazare si a taxei hoteliere colectate de prestator in numele institutiei publice locale;
- facturarea consumului de apa si a taxei municipale de apa uzata colectata de distribuitorul de utilitati in numele institutiei publice locale;


- facturarea de catre prestatorul de servicii de telefonie a tarifului pentru abonament impreuna cu posibile penalitati datorate de consumator etc.

Astfel, respectarea specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice, asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, conduce la emiterea a doua facturi pentru operatiuni de tipul celor exemplificate mai sus (operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA si operatiuni care nu fac obiectul TVA):

1. o prima factura pentru operatiunea taxabila (i.e. contravaloarea apei potabile consumate/contravaloarea comisionului emitere tichete masa/contravaloarea serviciului de restaurant..., etc.), care va contine identificatorul de TVA al Vanzatorului (BT-31),
si
2. o a doua factura pentru operatiunea care nu face obiectul TVA (i.e. contravaloare taxa municipala apa uzata/contravaloare tichete masa/contravaloare bacsis..., etc.), care nu va contine identificatorul de TVA al Vanzatorului (BT-31), conform regulii operationale BR-O-2, desi entitatea emitenta a facturii este inregistrata in scop de TVA in Romania"

II. A doua problema se refera la emiterea de facturi in sistemul RO e-Factura de catre persoanele impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale

"Legislatia nu prevede, in momentul de fata, daca persoanele impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale au sau nu obligatia de a emite facturi cu TVA pentru operatiunile taxabile.
Singura obligatie a acestora este prevazuta de art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, respectiv obligatia de plata a TVA pentru operatiunile taxabile.

Va rugam sa ne indicati daca aceste persoane vor avea obligatia de a emite facturi in sistemul RO e-Factura si, in cazul unui raspuns pozitiv, ce cod al categoriei de TVA (S – Cota normala/redusa sau O – Nu face obiectul TVA) va fi folosit de catre furnizor/prestator pentru generarea facturii electronice, astfel incat aceasta sa fie validata de sistem."

III. Problema emiterii de facturi de catre beneficiar in numele si in contul furnizorului sau de catre un tert

"(...)Astfel, va rugam sa ne indicati daca facturile electronice (fisierele de tip XML) pot fi emise de beneficiari/terti in numele si in contul furnizorilor/prestatorilor, iar in cazul unui raspuns pozitiv, care sunt specificatiile tehnice pe care o astfel de factura electronica va trebui sa le respecte si care este modalitatea efectiva de transmitere a unei astfel de facturi."

IV. Ultima problema pentru care se solicita clarificari se refera la prevederile art. LXV din Legea nr. 296/2023 

"Referitor la prevederile art. LXV din Legea nr. 296/2023 prin care se introduce de la data de 1 iulie 2024 la art. 13^2 din OG 120/2021 o amenda aplicabila beneficiarului, persoana impozabila stabilita in Romania, egala cu cuantumul TVA inscrisa intr-o factura emisa de un operator economic stabilit in Romania, care este primita si inregistrata de beneficiar altfel decat prin intermediul sistemului RO e-Factura, dorim sa reiteram pozitia Camerei Consultantilor Fiscali, subliniata si la sedinta de dialog social in care a fost dezbatut proiectul de lege, cu privire la caracterul disproportionat al acestei sanctiuni in raport cu scopul urmarit, care, apreciem noi, poate conduce la o procedura de infringement."

Scrisoarea poate fi consultata aici >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X