Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Modificari privind TVA in Normele de aplicare a Codului Fiscal

Data actualizarii: 08 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari privind TVA in Normele de aplicare a Codului Fiscal
scutire tvalegea 88/2023proteze medicale

Update 8 august 2023: In Monitorul Oficial nr. 722 din 4 august 2023 a fost publicata HG 653/2023 pentru modificarea si completarea titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare Codului fiscal. Iata, mai jos, schimbarile aduse de HG 653/2023.

***
Finantele au pus in dezbatere un proiect ce va completa Normele de aplicare a Codului fiscal cu prevederi in materie de TVA. Aceste prevederi cuprinse in proiectul de lege vizeaza stabilirea conditiilor de aplicare a scutirii de TVA in temeiul Legii nr. 88/2023, precum si corelarea cu prevederile introduse prin OG nr. 16/2022

Modificari cuprinse in proiectul de lege:

- prevederi noi pentru aplicarea scutirii de TVA pentru livrarea de proteze medicale si de produse ortopedice
- modificarea plafonului valoric la 600.000 lei pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale
- aplicarea cotei de 9% pentru activitatile de cazare hoteliera si pentru prestarile de servicii de restaurant si de catering.

Atentie, pentru a se putea aplica, proiectul trebuie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

Schimbari preconizate

Avand in vedere modificarile si completarile aduse Codului fiscal prin Legea nr. 88/2023, se impune introducerea unor prevederi prin care sa se stabileasca conditiile pentru aplicarea scutirii de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) lit. b) din Codul Fiscal.
 
Totodata, ca urmare a modificarilor aduse prin Legea nr. 88/2023 regimului de taxare pentru livrarile de proteze si accesorii ale acestora (cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) si de produse ortopedice, este necesara abrogarea alin. (1) si (2) ale pct. 37 din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 291 alin. (2) lit.a) si b) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective in cadrul punctului dat in aplicarea scutirilor de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.
 
Conditiile pentru aplicarea scutirii de taxa prevazute la art. 294 alin. (5) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 88/2023, stabilite la art. I pct. 6 din prezenta hotarare, se aplica livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor Legii nr. 88/2023.
 
Avand in vedere ca prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 bauturile nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99 au fost exceptate de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, este necesara modificarea corespunzatoare a pct. 37 alin. (4) lit. t) din norme.
 
Totodata, se impune amendarea pct. 38 alin. (3) lit. c) din norme ca urmare a modificarii plafonului valoric la 600.000 lei pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale.
 
De asemenea, ca urmare a majorarii cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitatile de cazare hoteliera si pentru prestarile de servicii de restaurant si de catering, este necesara abrogarea alin. (7) si (8) ale pct. 38 din normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 291 alin. (3) lit.d) si e) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective, cu actualizarile necesare, in cadrul punctului dat in aplicarea art. 291 alin. (2) lit. j) si k) din Codul fiscal. 

Denumire completa: Hotarare pentru modificarea si completarea Titlului VII „Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016 
 

Extras din Proiectul de Ordin:

"2. La punctul 37 alineatul (4), litera t) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“t) bauturi, otet comestibil si inlocuitori de otet comestibil obtinuti din acid acetic, care se incadreaza la codurile NC 2201, 2202 si 2209 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99;”
 
3. La punctul 37, dupa alineatul (13) se introduc doua alineate noi, alineatele (14) si (15), cu urmatorul cuprins:
“(14) In sensul art. 291 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal, prin cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara se intelege cazarea in structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica prevazute la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistice cu functiune de cazare, prevazute la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998. In cazul cazarii cu mic dejun, cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu «all inclusive», astfel cum sunt definite la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice, precum si bauturi nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99. Orice persoana care actioneaza in conditiile prevazute la pct. 8 alin. (2)2 sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 311 din Codul fiscal.
 
(15) In aplicarea art. 291 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, prin servicii de restaurant si de catering se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice, precum si pentru bauturile nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99, servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering, se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.”
 
4. La punctul 38 alineatul (3), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) valoarea-limita de 600.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva.”
 
6. Dupa punctul 65 se introduce un nou punct, punctul 651 , cu urmatorul cuprins:
 
(1) Scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, se aplica direct, prin facturare fara TVA, pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, pe baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului legal al unitatii spitalicesti din care sa rezulte ca bunurile respective sunt destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor.
(2) Pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, facturate catre o institutie/autoritate publica centrala sau locala, scutirea de taxa se aplica direct, prin facturare fara TVA, pe baza unei declaratii pe propria raspundere a reprezentantului legal al institutiei/autoritatii publice centrale sau locale respective din care sa rezulte ca bunurile/serviciile achizitionate sunt destinate unei unitati spitalicesti din reteaua publica de stat pentru care aceasta asigura
finantarea si a declaratiei prevazute la alin. (1) a reprezentantului legal al unitatii spitalicesti din reteaua publica de stat, beneficiare.

(3) In cazul importului de bunuri prevazute la alin. (1), scutirea de TVA se aplica pe baza declaratiilor prevazute la alin. (1) si (2), dupa caz, care se depun la organul vamal competent la momentul importului.

(4) In cazul achizitiei intracomunitare taxabile in Romania, de bunuri prevazute la alin. (1), declaratiile prevazute la alin. (1) si (2), dupa caz, se pastreaza in evidentele beneficiarului, in vederea justificarii scutirii de TVA.

(5) Scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute la art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicala este un dispozitiv medical destinat utilizarii personale exclusive care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala.

(6) Scutirea de taxa prevazuta la art. 291 alin. (5) lit. d) din Codul fiscal se aplica pentru produsele ortopedice. Sunt produse ortopedice protezele utilizate pentru amplificarea, restabilirea sau inlocuirea tesuturilor moi ori dure, precum si a unor functii ale sistemului osteoarticular, ortezele utilizate pentru modificarea caracteristicilor structurale si functionale ale sistemului neuromuscular si scheletic, precum si incaltamintea ortopedica realizata la recomandarea medicului de specialitate, mijloacele si dispozitivele de mers ortopedice, precum fotolii rulante si/sau alte vehicule similare pentru invalizi, parti si/sau accesorii de fotolii rulante ori de vehicule similare pentru invalizi." 

Foto: pixabay.com
 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X