email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Domeniul medical: aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii

Domeniul medical: aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii
echipamente medicalescutire tvarecuperare TVA

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca prin HG nr. 653/2023 (publicata in M.O. nr. 722 /04.08.2023) au fost modificate si completate prevederile titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Actul normativ stabileste conditiile pentru aplicarea scutirilor de TVA cu drept de deducere pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari, scutiri introduse prin Legea nr. nr.88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

- documentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA:

* pentru serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, pentru care beneficiarul este unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, institutia/autoritatea publica centrala sau locala, care asigura finantarea acesteia, potrivit legii.

* pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat sau catre o institutie/autoritate publica centrala sau locala care asigura finantarea acestora, potrivit legii.

* in cazul importului si a achizitiei intracomunitare de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie,
materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri.

- intrucat prin Legea nr.88/2023, livrarea de proteze si accesorii ale acestora ( cu exceptia protezelor dentare scutite de TVA fara drept de deducere) precum si a produselor ortopedice a trecut de la cota redusa de TVA de 9% la scutire de TVA cu drept de deducere, actul normativ reglementeaza ca livrarea acestora este scutita de TVA, indiferent de beneficiarul acestei operatiuni .

- reglementeaza ca , scutirea de TVA pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prevazute mai sus, efectuate catre unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, catre institutia/autoritatea publica centrala sau locala care asigura finantarea acesteia, potrivit legii, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr. 88/2023 (11 iunie 2023) si data intrarii in vigoare a HG nr.653/2023 (04.08.2023), se aplica daca furnizorii/prestatorii fac dovada destinatiei bunurilor/serviciilor prin orice proba si mijloc de proba prevazute de lege, inclusiv prin, dar nu limitat la, contracte si declaratiile pe propria raspundere .

 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
echipamente medicalescutire tvarecuperare TVA


Data aparitiei: 11 Septembrie 2023
Ultima actualizare: 12 Septembrie 2023

Votati articolul "Domeniul medical: aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X