Printr-o scrisoare adresata Ministerului de Finante, Camera Consultantilor Fiscali supune atentiei problematica scutirilor de TVA pentru livrari intracomunitare efectuate de catre persoanele impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale. CCF considera ca este necesar sa existe prevederi clare privind obligatiile de facturare ale acestor persoane si avertizeaza ca lipsa reglementarilor poate avea efecte negative, lasand loc pentru diverse interpretari atat din partea autoritatilor fiscale, cat si a operatorilor economici.
In scrisoarea transmisa Ministerului de Finante, CCF supune atentiei problematica scutirilor de TVA pentru livrari intracomunitare efectuate de catre persoanele impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale, a emiterii facturilor emise de aceste persoane in contextul noilor prevederi privind e-factura, precum si a scutirii de TVA prevazute de art. 294 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal pentru transportul international de persoane.
1. Scutirea livrarilor intracomunitare efectuate de persoane impozabile cu codul de TVA anulat
"Astfel, la art. 294 alin. (2) din Codul fiscal s-a introdus un nou alineat, alineatul (21), care conditioneaza scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare de declararea acestora in declaratia recapitulativa prevazuta de art. 325 C. fisc. Si persoanele care au codul de TVA anulat efectueaza livrari intracomunitare, dar acestea nu pot depune declaratia recapitulativa, intrucat potrivit OPANAF 705/2020, care reglementeaza modelul si instructiunile de completare a declaratiei recapitulative (390), numai persoanele care au un cod valid de TVA pot depune aceasta declaratie.
Se pare ca la elaborarea acestui ordin nu au fost analizate consecintele asupra persoanelor impozabile care au codul de TVA anulat de organele fiscale, deoarece consideram ca nu s-a intentionat sanctionarea persoanelor impozabile care au codul de TVA anulat in sensul neacordarii scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare, fiindca ar fi o masura excesiva.
Drept pentru care solicitam modificarea cu celeritate a OPANAF 705/2020, astfel incat sa fie permis si persoanelor aflate in perioada in care au codul de TVA anulat sa poata depune declaratia recapitulativa. In opinia noastra modificarea ar trebui sa contina si prevederi tranzitorii pentru perioada anterioara care sa permita depunerea declaratiilor recapitulative pentru livrarile intracomunitare realizate dupa data de 3 martie 2020, astfel incat sa nu fie privati de beneficiul scutirii de TVA persoanele impozabile aflate in aceasta situatie."
2. Emiterea facturilor de catre persoanele impozabile cu codul de TVA anulat de organele fiscale
"De la data implementarii prevederilor referitoare la anularea codului de TVA s-a ridicat problema obligatiilor de facturare a acestor persoane, neexistand o prevedere clara in acest sens in cuprinsul art. 11 din Codul fiscal. Prin plasarea prevederilor referitoare la persoanele impozabile cu cod TVA anulat la art. 11 din Codul fiscal, este evident ca s-a intentionat ca aceste persoane sa nu fie supuse tuturor prevederilor din Titlul VII TVA al Codului fiscal.", arata CCF.
Problema facturarii are mai multe aspecte:
- pe de o parte, persoanele cu codul de TVA anulat sunt obligate sa plateasca TVA la nivelul taxei colectate, dar pe baza formularului 311
- pe de alta parte, daca beneficiarii ar primi facturi cu TVA nu ar avea drept de deducere (cel putin pe
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
perioada in care furnizorul are codul anulat).
Asadar, se ridica urmatoarea problema: un furnizor cu codul anulat poate sa emita facturi cu TVA pentru operatiuni taxabile in conditiile in care beneficiarul nu poate deduce acest TVA?
CCF propune sa se introduca o prevedere la art. 11 din Codul fiscal, "in care sa se prevada in clar ca aceste persoane aplica art. 319 din Codul fiscal, dar cu o derogare pentru operatiunile taxabile - facturile sa se emita fara evidentierea TVA, dar cu mentiunea TVA inclus, din cauza prevederii care nu da drept de deducere beneficiarului.
De asemenea, intrucat de-a lungul timpului s-au ridicat probleme legate de facturarea bunurilor executate silit sau a celor livrate in cadrul procedurii de faliment, pentru ca in aceste doua situatii speciale, potrivit art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, beneficiarul are drept de deducere, sa se prevada obligatia de a emite facturi cu TVA pentru operatiunile taxabile, care nu trebuie corectate dupa inregistrarea in scopuri de TVA a furnizorului."
3. Scutirea pentru transportul international de persoane
"Propunem modificarea art. 294 alin. (1) lit. g) in sensul art. 390b din Directiva TVA, pentru alinierea la prevederile directivei pe de o parte, dar si pentru a solutiona numeroase situatii in care aeroporturile nu regasesc ce tratament fiscal ar putea aplica pentru transportul de bunuri, precum bagaje sau automobile, care insotesc calatorii, sau prestarea de servicii in legatura cu transportul de persoane.
De asemenea, agentiile de turism care vor actiona doar ca intermediari in vanzarea de bilete de transport de persoane, vor avea posibilitatea aplicarii scutirii de TVA pentru comision, acesta fiind considerat o prestare de servicii in legatura cu transportul de persoane."
Scrisoarea poate fi consultata integral AICI >>
Foto: pexels.com