email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizarea in bunuri: model monografie contabila si explicatii detaliate

Sponsorizarea in bunuri: model monografie contabila si explicatii detaliate
sponsorizare in bunurimonografie contabilasponsorizare vouchere

Conform prevederilor de la art. 1 alin. (5) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.

Va oferim prin cele ce urmeaza atat explicatii esentiale privind tratamentul fiscal aferent sponsorizarii in bunuri, precum si un model de monografie contabila.

Avem astfel o societate platitoare de TVA si impozit pe profit care face sponsorizari in limita a 20% din impozitul pe profit cu vouchere cadou.

Vom vedea care este monografia contabila atat a acordarii voucherelor, cat si a decontarii platii marfurilor cu aceste vouchere in situatia in care pentru beneficiarul sponsorizarii se emite factura fiscal (voucherele pot fi decontate timp de 3 luni).

Monografia contabila - sponsorizare in bunuri (inclusiv vouchere cadou) 

Instructiunile pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea stabilesc:

1. Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 32/1994, sponsorizarea se realizeaza numai pe baza de contract incheiat intre sponsor si beneficiar, in care se vor consemna suma sponsorizarii, precum si durata efectuarii acesteia.

2. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:
a) la pretul de vanzare al sponsorului, exclusiv T.V.A., in cazul in care bunurile sunt produse de catre acesta;
b) la pretul de cumparare de pe piata, exclusiv T.V.A., in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza facturii sau a chitantei fiscale de cumparare;
c) la valoarea in vama pentru bunurile materiale primite din strainatate cu titlu de sponsorizare, stabilita conform prevederilor legale.

3. Sponsorizarea in bani si/sau in bunuri materiale se va consemna in evidenta contabila a sponsorului si a beneficiarului sponsorizarii, daca prin lege acestia au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii, pe baza documentelor care atesta efectuarea platii sau predarea, respectiv primirea, bunurilor materiale.

4. Potrivit dispozitiilor art. 3 din lege, persoanele fizice si juridice nu pot efectua activitati de sponsorizare din sursele obtinute de la buget.

Platitorii de taxa pe valoarea adaugata au dreptul, in cadrul actiunilor de sponsorizare, la deducerea taxei pe valoarea adaugata aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate si care fac, potrivit art. 1 din lege, obiectul contractelor de sponsorizare, cu respectarea nivelului si destinatiilor prevazute de lege.

Prin urmare, daca bunurile sunt achizitionate de societate in scopul sponsorizarii, evaluarea se face la pretul de cumparare de pe piata, exclusiv TVA. La predarea bunurilor, se intocmeste avizul de insotire a marfii cu mentiunea: Sponsorizare conform contract nr. din data... / Nu se factureaza. In cazul sponsorizarii, bunurile nu se factureaza, asa cum ati procedat d-voastra.

In opinia mea, monografia contabila de sponsorizare in bunuri (inclusiv vouchere cadou) este:

Achizitie vouchere:
5328 = 401

Predarea voucherelor in baza contractului de sponsorizare:
6584 = 5328

In cazul in care ati emis o factura catre beneficiarul sponsorizarii (incorect), parerea mea este ca inregistrarea acesteia sa se faca initial pe un venit in avans-cont 472, care se va inchide pe masura folosirii voucherului, timp de trei luni:
4111 = 472

Folosirea voucherului pentru achizitionarea de produse:
4111 = %
472 minus
707 plus
4427

Descarcarea din gestiune a voucherului folosit:
6584 = 5328

Incasarea marfii vandute(daca exista o diferenta de plata):
5121 = 4111

Sau:
6588 = 4111

Potrivit OMFP nr.1802/2014, suma corespunzatoare punctelor de pe voucher se recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi indeplineste obligatia de a acorda reducerea sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizare in bunurimonografie contabilasponsorizare vouchere


Data aparitiei: 17 Iulie 2023
Ultima actualizare: 18 Iulie 2023

Votati articolul "Sponsorizarea in bunuri: model monografie contabila si explicatii detaliate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X