Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Angajatorii din sistemul privat pot acorda vouchere de vacanta in limita contravalorii a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal, respectiv in limita a 6 x 4050 lei anual.
CAPITOLUL VI
Voucherele de vacanta Art. 24. -
(1)
Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
(2)
Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3)
Nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
Art. 34. -
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu exceptia:
a) art. 24-27, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027;
Legea nr. 165/2018 se va aplica, strict in ceea ce priveste voucherele de vacanta, abia din 2027. Pana la data de 1 ianuarie 2027 prevederile prezentei legi nu se aplica voucherelor de vacanta.
Dat fiind aceste prevederi, rezulta ca nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata dar acordarea se poate face abia din 2027.
Voucherele de vacanta acordate potrivit legii sunt calificate drept avantaje impozabile supuse impozitului pe salarii, acordarea acestora de catre angajator determinand tratarea drept venituri impozabile a eventualelor beneficii sub forma contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament. Astfel, potrivit art. 76 alin. (4 1) lit. d) din Codul fiscal, sunt neimpozabile in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca, regulamentul intern, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de vouchere de vacanta, in conformitate cu legislatia in vigoare. Asadar, daca salariatul beneficiaza de vouchere de vacanta nu va mai putea beneficia de facilitatea reglementata de art. 76 alin. (4 1) lit. d) din Codul fiscal referitoare la neimpozitarea contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament.
Conform Legii 165/2018:
Voucherele de vacanta
Art. 24.
(1) Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern.
(2) Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.
(4)Acordarea voucherelor de vacanta, cu respectarea prevederilor alin. (3), poate fi fractionata in maximum doua transe, in functie de optiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihna.
(5) Voucherele de vacanta sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca.
(6) Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca se regasesc intr-un pachet turistic.
(61)Voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabileste prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului finantelor. 25/06/2022 - alineatul a fost introdus prin Lege 187/2022.
(7)Serviciile aferente efectuarii concediului de odihna pot fi achizitionate ca pachete de servicii sau separat.
(8)Continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul voucherelor de vacanta se stabileste prin normele de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
(9)Voucherele de vacanta pot fi utilizate pentru achizitionarea de servicii de la operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati conform legii, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta o astfel de modalitate de plata, denumite, in mod conventional si in intelesul prezentei legi, unitati afiliate.
(10)Ministerul Turismului transmite unitatilor emitente lista cu unitatile afiliate.
(11)Unitatile emitente vor plati contravaloarea voucherelor de vacanta unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.
Impozit pe profit
Potrivit art 25 alin 3 lit c din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal:
,,c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii .
Asadar, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal, insa in limitele mentionate in Legea 165/2018.
Impozit pe venit
Conform art 76 alin 2 lit h) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) bilete de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa si tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
Conform pct 14 alin (4) din Normele metodologice date in aplicarea art 76 CF: ,, Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite .
Atentie! Prin urmare, voucherele de vacanta se considera venituri asimilate salariilor si se impoziteaza cu cota de 10% aplicata la valoarea nominala (impozit pe venit).
Contributie la sistemul public de pensii
Nu se datoreaza contributie la sistemul public de pensii pentru voucherele de vacanta acordate in limita de 6 salarii minime brute pe economie, avand in vedere prevederile art 142 lit r din Codul fiscal:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
,,Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii .
Contributie la asigurarile de sanatate
Pentru voucherele de vacanta se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate (CASS) calculata prin aplicarea cotei de 10% la valoarea nominala a voucherelor acordate.
Am in vedere prevederile de la art 156 lit t) din Codul fiscal, potrivit carora ,,baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
(...)
t) valoarea nominala a tichetelor cadou, a tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, acordate de angajatori, potrivit legii, prevazute la art. 76 alin. (3) lit. h) .
Pasul 1: Factura primita la achizitionarea beneficiilor de la furnizor
% = 401 Furnizori
5328 - Alte valori - aici apare valoarea voucherelor
628 Alte cheltuieli cu servicii executate de terti - camp aferent valorii serviciilor de emitere card
4426 TVA deductibila TVA - prestarea de servicii
Pasul 2: Plata facturii primite de la furnizor
401 = 5121 Furnizori" - Conturi banci in lei".
Pasul 3: Distribuirea voucherelor catre angajati si inregistrarea valorii aferente acestora pe cheltuieli
6422 - Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 5328 - Alte valori .
Pasul 4: Inregistrarea impozitului pe venit aferent valorii voucherelor pentru luna in care sunt acordate si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)
impozitul aferent: 421 "Personal - salarii datorate" = 444 "Impozitul pe venituri de natura salariilor".
CASS: 421 "Personal - salarii datorate" = 4316 "Contributia de asigurari sociale de sanatate".
Sursa: PortalCodulFiscal.ro
Cartea Verde a Contabilitatii a€“ Actualizata si completa!
Descoperiti cum:
- Gestionati corect toate operatiunile contabile, pas cu pas
- Preveniti erorile care pot atrage controale si sanctiuni
- Simplificati munca zilnica si castigati timp pretios
Cartea Verde a Contabilitatii va sta la dispozitie. Legislatie explicata. Solutii clare. Exemple practice
Articole similare
VOUCHERE DE VACANTA: Baza legala, tratament fiscal si monografie contabilaVOUCHERE DE VACANTA: Conditii de acordare si tratament fiscalCe beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?e-Factura si e-Transport in 2025: Modificari legislative introduse recent, documente necesare si studii de cazModificari fiscale 2025: Noutati legate de e-Factura, e-TVA, e-Transport si schimbarile din Codul FiscalUltimele articole
Agentie de turism: Tratamentul fiscal-contabil al principalelor operatiuniAvantaje salariale neimpozabile: ce este important de stiut despre cadourile oferite salariatilorCe cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscalImpozitul pe venit si contributiile sociale: modificari ce intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024Societate de administrare imobile care emite facturi doar catre asociatii de proprietari: are obligatia inregistrarii in sistemul RO e-Factura?Articole similare
Vouchere de vacanta: Baza legala, tratament fiscal si monografie contabilaVoucherele de vacanta ar putea fi acordate tuturor angajatilor de la privat incepand din 2024Facilitati acordate salariatilor. Cand pot fi considerate cheltuieli deductibile?Vouchere de vacanta versus decontarea serviciilor turistice in 2017Voucherele de vacanta in 2016. Reglementari legale si tratament fiscalUltimele articole
Tratamentul fiscal al tichetelor acordate salariatilor potrivit noului Cod fiscal. Analiza zilei cu Irina DumitrescuModificarea reglementarilor privind voucherele de vacantaSalarii si indemnizatii reduse, de la 1 iulieGuvernul a supravietuit. Se aplica masurile de austeritateCe taxe si impozite se modifica de la 1 iunie