email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CCF solicita clarificari MF privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% in cazul unor sisteme de incalzire

CCF solicita clarificari MF privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% in cazul unor sisteme de incalzire
sisteme incalzirecota redusa TVAoug 216/2023servicii de instalare

Camera Consultantilor Fiscali a transmis Ministerului de Finante propuneri de corectare a prevederilor Codului fiscal, recent intrate in vigoare in baza Legii nr. 216/2023, referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 5% in cazul unor sisteme de incalzire.

Asadar, conform scrisorii inaintate Ministerului de Finante, iata care sunt propunerile de modificare a cadrului legal:

"1) O prima observatie vizeaza prevederile art. 291 alin.(3^7) din Codul fiscal unde, pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru produsele si serviciile prevazute de art. 291 alin. (3) lit. q), r) si s), s-a introdus obligatia de a transmite furnizorului o declaratie pe propria raspundere numai de catre persoanele juridice, nu si de catre cele fizice.

Consideram ca ar fi fost mult mai util, fiind si in interesul persoanei fizice nu doar al furnizorului, ca aceasta sa transmita furnizorului declaratia pe propria raspundere cu privire la utilizarea instalatiilor in cauza (locuinta, extinderea instalatiilor existente, reparatii).

Semnarea pe factura de catre persoana fizica pentru primirea produselor si mentionarea adresei de instalare, apreciem ca nu este o garantie suficienta pentru furnizor, intrucat numai o declaratie pe propria raspundere poate antrena si raspunderea civila a celui care a semnat-o. In plus, pentru persoana fizica nu este o obligatie excesiva, furnizorul poate oricum sa o solicite contractual o declaratie din partea persoanei fizice, fara a exista o obligatie in lege.

In legatura cu acest aspect, pot fi luate in considerare si alte elemente pragmatice, respectiv faptul ca persoanele fizice semneaza formularele de declaratii pe propria raspundere, puse la dispozitie de catre furnizori, inca de la intrarea in vigoare a prevederii initiale (01.01.2023), fara sa considere acest lucru o bariera birocratica excesiva, iar in schimb completarea unor informatii suplimentare in continutul facturilor, poate ridica probleme tehnice si costuri suplimentare, luand in considerare ca acestea sunt editate automat, prin sisteme informatice care trebuie modificate in acest scop.

Propunere: declaratia pe propria raspundere sa fie obligatorie si pentru persoanele fizice in vederea aplicarii cotei de 5% pentru livrarile/prestarile prevazute la art. 291 alin. (3) lit. p), q), r) si s).

2) Am constatat neconcordanta dintre prevederile art. 291 alin. (3^7) din Codul fiscal si Anexa 1. Astfel, art. 291 alin. (3^7) prevede ca pentru a se aplica cota de 5% trebuie ca beneficiarii persoane juridice sa transmita furnizorului declaratia pe propria raspundere (din anexa 1) pentru produsele/serviciile de la art. 291 alin. (3) lit. q), r) si s), in timp ce anexa 1 face referire numai la art. 291 alin. (3) lit. p/q.

De asemenea, nici art. 291 alin. (3^7) si nici Anexa 1 nu fac nicio referire la achizitia de servicii de instalare ci numai de produse, contrar prevederilor legii care permite aplicarea cotei reduse si serviciilor de instalare.

In opinia noastra trebuie respectate prevederile legii, deci declaratia ar trebui depusa pentru situatiile prevazute de art. 291 alin. (3) lit. q), r) si s), inclusiv pentru servicii. Dar nu trebuie omisa nici lit. p) indicata in plus de anexa 1, intrucat exista posibilitatea, astfel cum vom mentiona mai jos, ca cel care cumpara un imobil destinat locuintelor sa fie o persoana juridica, caz in care furnizorul ar fi in imposibilitatea aplicarii cotei reduse de TVA in lipsa
declaratiei beneficiarului.

Propunere: corelarea dintre Anexa 1 si prevederile art. 291 alin. (3^7). In masura in care prevederile legii nu vor fi modificate, in sensul solicitat la pct. 1), propunem ca declaratia pe propria raspundere solicitata persoanelor juridice sa fie depusa pentru toate situatiile prevazute la art. 291 alin. (3) lit. p), q), r) si s), cu adaptarea anexei la destinatiile prevazute de lege (in prezent se refera numai la instalare, revanzare si instalare). Art. 291 alin. (3^7)
si Anexa 1 sa faca referire si la achizitia de servicii de instalare. In cazul persoanelor fizice, daca nu se va depune declaratia pe propria raspundere:
- mentiunea de pe factura ar trebui sa contina natura bunurilor sau/si a serviciilor achizitionate, adresa de instalare si faptul ca antreneaza raspunderea beneficiarului daca nu se respecta destinatia de locuinta.
- ar trebui eliminata Anexa 2, aceasta este inutila, fiind de la sine inteles ca furnizorul/prestatorul nu ar avea alta optiune decat aplicarea cotei de TVA de 19% in lipsa unei mentiuni sub semnatura pe factura."

Scrisoarea integrala poate fi consultata aici >>

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sisteme incalzirecota redusa TVAoug 216/2023servicii de instalare


Data aparitiei: 28 Iulie 2023

Votati articolul "CCF solicita clarificari MF privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% in cazul unor sisteme de incalzire":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X