email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare

Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare
tva reduscomert cu amanuntulcod caen

Va reamintim ca, incepand cu data de 1 noiembrie, se va aplica cota de TVA redusa la 5% pentru prestarile de servicii. Legat de acest subiect, inca exista nelamuriri pentru contribuabili, fiindca nu au fost clarificate toate reglemtarile.
 

Mai jos dezbatem cazul unei societati platitoare de TVA care detine doua puncte de lucru unde comercializeaza produse alimentare cu cota de TVA de 9% (produse de cofetarie si gelaterie), astfel:

Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Contabilitate

Portal Contabilitate contine toate noutatile din Codul Fiscal
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de contabilitate din Romania!

...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul

Portal Contabilitate - consultanta personalizata la superlativ
125 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!

- primul punct de lucru (cofetarie) este autorizat pe codurile CAEN 5610 - Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, unde este amenajat spatiu de servire a mesei. Exista persoane angajate care preiau comenzile clientilor si le aduc produsele comandate la masa, etc.

- al 2-lea punct de lucru autorizat pe codurile CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet si 4711 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun unde vanzarile sunt facute fara sa existe spatii de servire a mesei pentru client, clientul primind doar produsul ambalat comandat (torture, prajituri)

Conform OUG 89/2018, incepand cu 01.11.2018 se modifica cota de TVA la 5% pentru serviciile de restaurant si catering cu exceptia bauturilor alcoolice altele decit berea care se incadreaza la codul NC22030010 (berea la draft). Care sunt cotele de TVA pe care societatea va trebui sa le utilizeze la cele 2 puncte de lucru incepand cu 01.11.2018, vom afla de la expertul nostru.

 

Cota redusa de TVA: raspunsul specialistului

In situatia in care primul punct de lucru este destinat doar servirii la masa a clientilor,fiind  autorizat pe codurile CAEN 5610- Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, cota TVA aplicabila pentru produsele de cofetarie si gelaterie, inclusiv a sucurilor si a apei minerale, eventual a cafelelor servite conform notelor de comanda preluate de catre personal specializat, este de 5%  deoarece activitatea desfasurata este exclusiv prestarea serviciilor de restaurant. Astfel, incepand cu data de 1 noiembrie 2018 se aplica cota redusa de TVA 5% conform prevederilor  articolului 291 alineatul (3) lit. e), asa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 89/2018 din 4 octombrie 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
 


Pentru incadrarea operatiunii in activitate de restaurant desfasurata la primul punct de lucru, am in vedere prevederile pct.18 alin.(1) din normele de aplicare ale art. 278 "Locul prestarii de servicii" prin care este definit serviciul de restaurant si catering"In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "
 
Aceste prevederi sunt armonizate cu cele cuprinse in art. 6 alin. (1) din Regulamentul UE nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei CEE nr. 112/2006/ privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata " (1) Serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "

Asa cum se poate constata, prevederile din normele de aplicare ale Codului fiscal au fost preluate, ca atare, fara nicio modificare, din Regulamentul UE nr. 282/2011.
 
In al doilea punct de lucru, pentru vanzarea produselor de cofetarie, apa si sucuri pentru acasa,se aplica, in continuare, cota redusa TVA 9% reglementata prin art. 291 alin. (2) lit. e) deoarece nu se desfasoara activitatea de restaurant. In aceasta situatie, aduc drept argument prevederile pct. 18 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal conform carora " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1). " Asa cum se poate constata, aceste prevederi au fost armonizate cu prevederile Regulamentului CEE nr. 282/2011, art. 6 alin.  (2)  " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alineatului (1). "


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva reduscomert cu amanuntulcod caen

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 Octombrie 2018


Votati articolul "Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 14 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X