email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare

Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare
tva reduscomert cu amanuntulcod caen

Va reamintim ca, incepand cu data de 1 noiembrie, se va aplica cota de TVA redusa la 5% pentru prestarile de servicii. Legat de acest subiect, inca exista nelamuriri pentru contribuabili, fiindca nu au fost clarificate toate reglemtarile.
 

Mai jos dezbatem cazul unei societati platitoare de TVA care detine doua puncte de lucru unde comercializeaza produse alimentare cu cota de TVA de 9% (produse de cofetarie si gelaterie), astfel:

- primul punct de lucru (cofetarie) este autorizat pe codurile CAEN 5610 - Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, unde este amenajat spatiu de servire a mesei. Exista persoane angajate care preiau comenzile clientilor si le aduc produsele comandate la masa, etc.

- al 2-lea punct de lucru autorizat pe codurile CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet si 4711 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun unde vanzarile sunt facute fara sa existe spatii de servire a mesei pentru client, clientul primind doar produsul ambalat comandat (torture, prajituri)

Conform OUG 89/2018, incepand cu 01.11.2018 se modifica cota de TVA la 5% pentru serviciile de restaurant si catering cu exceptia bauturilor alcoolice altele decit berea care se incadreaza la codul NC22030010 (berea la draft). Care sunt cotele de TVA pe care societatea va trebui sa le utilizeze la cele 2 puncte de lucru incepand cu 01.11.2018, vom afla de la expertul nostru.

 

Cota redusa de TVA: raspunsul specialistului

In situatia in care primul punct de lucru este destinat doar servirii la masa a clientilor,fiind  autorizat pe codurile CAEN 5610- Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, cota TVA aplicabila pentru produsele de cofetarie si gelaterie, inclusiv a sucurilor si a apei minerale, eventual a cafelelor servite conform notelor de comanda preluate de catre personal specializat, este de 5%  deoarece activitatea desfasurata este exclusiv prestarea serviciilor de restaurant. Astfel, incepand cu data de 1 noiembrie 2018 se aplica cota redusa de TVA 5% conform prevederilor  articolului 291 alineatul (3) lit. e), asa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 89/2018 din 4 octombrie 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.


 
Pentru incadrarea operatiunii in activitate de restaurant desfasurata la primul punct de lucru, am in vedere prevederile pct.18 alin.(1) din normele de aplicare ale art. 278 "Locul prestarii de servicii" prin care este definit serviciul de restaurant si catering"In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "
 
Aceste prevederi sunt armonizate cu cele cuprinse in art. 6 alin. (1) din Regulamentul UE nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei CEE nr. 112/2006/ privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata " (1) Serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "

Asa cum se poate constata, prevederile din normele de aplicare ale Codului fiscal au fost preluate, ca atare, fara nicio modificare, din Regulamentul UE nr. 282/2011.
 
In al doilea punct de lucru, pentru vanzarea produselor de cofetarie, apa si sucuri pentru acasa,se aplica, in continuare, cota redusa TVA 9% reglementata prin art. 291 alin. (2) lit. e) deoarece nu se desfasoara activitatea de restaurant. In aceasta situatie, aduc drept argument prevederile pct. 18 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal conform carora " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1). " Asa cum se poate constata, aceste prevederi au fost armonizate cu prevederile Regulamentului CEE nr. 282/2011, art. 6 alin.  (2)  " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alineatului (1). "


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva reduscomert cu amanuntulcod caen


Data aparitiei: 19 Octombrie 2018

Votati articolul "Cota redusa de TVA. Cum se procedeaza de la 1 noiembrie in cazul comercializarii produselor alimentare":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X