Va reamintim ca, incepand cu data de 1 noiembrie, se va aplica cota de TVA redusa la 5% pentru prestarile de servicii. Legat de acest subiect, inca exista nelamuriri pentru contribuabili, fiindca nu au fost clarificate toate reglemtarile.
Mai jos dezbatem cazul unei societati platitoare de TVA care detine doua puncte de lucru unde comercializeaza produse alimentare cu cota de TVA de 9% (produse de cofetarie si gelaterie), astfel:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
- primul punct de lucru (cofetarie) este autorizat pe codurile CAEN 5610 - Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, unde este amenajat spatiu de servire a mesei. Exista persoane angajate care preiau comenzile clientilor si le aduc produsele comandate la masa, etc.
- al 2-lea punct de lucru autorizat pe codurile CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet si 4711 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun unde vanzarile sunt facute fara sa existe spatii de servire a mesei pentru client, clientul primind doar produsul ambalat comandat (torture, prajituri)
Conform OUG 89/2018, incepand cu 01.11.2018 se modifica cota de TVA la 5% pentru serviciile de restaurant si catering cu exceptia bauturilor alcoolice altele decit berea care se incadreaza la codul NC22030010 (berea la draft). Care sunt cotele de TVA pe care societatea va trebui sa le utilizeze la cele 2 puncte de lucru incepand cu 01.11.2018, vom afla de la expertul nostru.
Cota redusa de TVA: raspunsul specialistului
In situatia in care primul punct de lucru este destinat doar servirii la masa a clientilor,fiind autorizat pe codurile CAEN 5610- Restaurante si 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, cota TVA aplicabila pentru produsele de cofetarie si gelaterie, inclusiv a sucurilor si a apei minerale, eventual a cafelelor servite conform notelor de comanda preluate de catre personal specializat, este de 5% deoarece activitatea desfasurata este exclusiv prestarea serviciilor de restaurant. Astfel, incepand cu data de 1 noiembrie 2018 se aplica cota redusa de TVA 5% conform prevederilor articolului 291 alineatul (3) lit. e), asa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 89/2018 din 4 octombrie 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Pentru incadrarea operatiunii in activitate de restaurant desfasurata la primul punct de lucru, am in vedere prevederile pct.18 alin.(1) din normele de aplicare ale art. 278 "Locul prestarii de servicii" prin care este definit serviciul de restaurant si catering"In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "
Aceste prevederi sunt armonizate cu cele cuprinse in art. 6 alin. (1) din Regulamentul UE nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei CEE nr. 112/2006/ privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata " (1) Serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului. "
Asa cum se poate constata, prevederile din normele de aplicare ale Codului fiscal au fost preluate, ca atare, fara nicio modificare, din Regulamentul UE nr. 282/2011.
In al doilea punct de lucru, pentru vanzarea produselor de cofetarie, apa si sucuri pentru acasa,se aplica, in continuare, cota redusa TVA 9% reglementata prin art. 291 alin. (2) lit. e) deoarece nu se desfasoara activitatea de restaurant. In aceasta situatie, aduc drept argument prevederile pct. 18 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal conform carora " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1). " Asa cum se poate constata, aceste prevederi au fost armonizate cu prevederile Regulamentului CEE nr. 282/2011, art. 6 alin. (2) " (2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alineatului (1). "
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.