Dezbatem in acest studiu de caz ce obligatii legislative are o firma care se ocupa cu inchiriere spatii de cazare prin Booking.
Exemplu nostru este o societate care detine in proprietate mai multe imobile imobile pe care le promoveaza pentru inchiriere pe Booking. Se incheie contracte de inchiriere cu fiecare persoana care rezerva si inchiriaza pe Booking. Expertul nostru explica ce coduri CAEN trebuie luate in vizor in acest caz, dar si ce taxe ori autorizatii trebuie puse in prim plan.
Obligatii pentru inchiriere spatii de cazare prin Booking: raspunsul specialistului
In situatia in care camerele din imobilele respective urmeaza a fi inchiriate pe termen scurt (cazare/noapte) prin intermediul booking, inseamna ca intentia societatii este de a desfasura o activitate in scop turistic prin asigurarea serviciilor de cazare in scop turistic/de calatorie. In acest caz, ar fi necesar unul din urmatoarele coduri CAEN:
5510 "Hoteluri si alte facilitati de cazare";
5520 "Facilitati de cazare pentru vacantesi perioade de scurta durata";
5590 "Alte servicii de cazare";
7990 "Alte servicii de rezervare si asistenta turistica".
Codul CAEN 6820 ”Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau in leasing” este util in cazul in care inchirierea se efectueaza pe termen lung pentru spatii de birouri, spatii de lucru, sectii de productie.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 23100 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Practic, Booking.com activeaza pentru servicii hoteliere prin furnizarea unui serviciu de rezervari hoteliere online pe website-ul sau.
In situatia in care societatea este platitoare de TVA si se inregistreaza la O.N.R.C. pentru activitati de cazare/servicii hoteliere, pentru cazare se aplica cota redusa TVA 5%.
Astfel, pentru aplicarea cotei reduse 5% TVA pentru serviciile de cazare, societatea pe care o reprezentati trebuie sa fie autorizata sa functioneze in regim hotelier sau in orice alt tip de structura de primire turistica asa cum este reglementata prin art. 2 lit. d) din O.G. nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania " In sensul prezentei ordonante, termenii si expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:
...............
d) structura de primire turistica - orice constructie si amenajare destinata, prin proiectare si executie, cazarii turistilor, servirii mesei pentru turisti, agrementului, transportului special destinat turistilor, tratamentului balnear pentru turisti, impreuna cu serviciile aferente.
Structurile de primire turistice includ:
- structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanta, campinguri, camere de inchiriat in locuinte familiale, nave fluviale si maritime, pensiuni turistice si pensiuni agroturistice si alte unitati cu functiuni de cazare turistica; "
In acest context am in vedere faptul ca serviciul de cazare pentru care se aplica 5% TVA poate fi prestat si in alta structura decat hotelul, dar cu functie similara acestuia
" (3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: "
"d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara....."
Astfel, chiar daca fiecare bun imobil este amenajat corespunzator functiunii de cazare si este avizat de catre Directia de Sanatate Publica si Consiliul local, trebuie sa analizati daca, fiecare constructie indeplineste conditiile pentru a fi tratat drept structura turistica, in sensul ca:
- fiind o constructie destinata utilizarii de catre o societate, nu a fost destinata, prin proiectare si executie sa fie utilizata drept structura de primire turistica destinata cazarii, cerinta impusa prin O.G. nr. 58/1998;
- orice structura de primire turistica trebuie sa fie autorizata de catre Ministerul turismului, aspect care rezulta din CAPITOLUL III "Cadrul institutional" art. 15 din O.G. nr. 58/1998 "Coordonarea dezvoltarii turismului si controlul activitatii de turism se realizeaza de catre Ministerul Turismului, ca organ central de specialitate al administratiei publice.";
- serviciul de cazare trebuie sa fie prestat prin intermediul unui personal specializat in servicii turistice.
In acest sens, am in vedere prevederile art. 28 din O.G. nr. 58/1998, cu ultima modificare si completare efectuata prin O.G. nr. 15 din 23 august 2017 "In scopul protectiei turistilor, oferirea, comercializarea, vanzarea serviciilor si a pachetelor de servicii turistice, precum si crearea de produse turistice pe teritoriul Romaniei pot fi realizate numai de catre agentii economici din turism autorizati de Ministerul Turismului, posesori de licente in turism sau de certificat de clasificare, dupa caz."
Aceste prevederi se completeaza cu cele ale ordinului ministrului turismului nr. 65 din 10 iunie 2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, cu ultima modificare efectuata prin ordinul nr.1179 din 10 octombrie 2018.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.