In analiza de mai jos, avem situatia in care, in 20122, o persoana fizica achizitioneaza imobil de la persoana juridica cu 24% TVA. Doi-trei ani mai tarziu achizitioneaza un imobil de la persoana fizica. In 2017 intentioneaza sa achizitioneze un imobil constructie noua direct de la constructor, persoana juridica. Vom vedea daca la achizitia din 2017 beneficiaza de cota de 5% TVA.
In situatia prezentata, persoana fizica poate sa beneficieze de achizitia apartamentului de locuit, nou construit, prin aplicarea de catre dezvoltatorul imobiliar a cotei reduse de 5% reglementate prin art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal si pct. 38 de la alin. (3) la alin. (6) din normele de aplicare ale acestui articol, dar numai daca sunt indeplinite conditiile legale, prezentate sintetic, dupa cum urmeaza:
- valoarea apartamentului sa nu fie mai mare de 450.000 lei, exclusiv TVA. In acest plafon este inclusa valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului, a anexelor gospodaresti si a terenului pe care este construita locuinta, dar nu include valoarea drepturilor de servitute legate de locuinta respectiva;
- suprafata utila a locuintei sa fie de maxim 120 m.p., exclusiv suprafata anexelor gospodaresti, de exemplu, boxe, garaje la subsolul ansamblului rezidential.
Practic, daca aceste conditii referitoare la locuinta sunt indeplinite, o persoana fizica sau o familie poate achizitiona un apartament cu cota de 5%, daca indeplineste urmatoarea conditie, asa cum rezulta din declaratia pe proprie raspundere autentificata de un notar conform careia:
- lit. (i) in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
- lit. (ii) in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Aceasta obligatie de declarare este reglementata prin norme, la pct. 38 alin. (5) "cumparatorul trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului, cel mai tarziu pana la momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 subpct. (i) si (ii) din Codul fiscal, care se pastreaza de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%."
In concluzie, persoana fizica poate cumpara un apartament nou cu cota redusa TVA 5%, chiar daca detine in proprietate diverse imobile sau chiar o locuinta pe care le-a achizitionat, fie fara TVA (de la un vanzator persoana fizica), fie cu TVA 24%/20% (de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal).
Raspuns oferit pentru
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Examen Consultant Fiscal 2024 Impozitarea veniturilor din chirii 2024