email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de autor. Declarare impozit pe venit, CAS si CASS

Venituri din drepturi de autor. Declarare impozit pe venit, CAS si CASS
drepturi de autorcascassdeclaratia 112

O firma de productie clipuri publicitare, fotografie, are codul CAEN 7311. Nu are angajati si este platitoare de impozit pe profit. Incepand cu luna iulie 2023 are colaboratori pe care-i plateste in baza unor contracte de drepturi de autor (actori, scenograf etc.), colaboratori ce au contract de munca cu norma intreaga la alta firma, altii au doar acest contract de drepturi de autor.

1. Ce trebuie sa retina din sumele platite acestor colaboratori?

2. In ce declaratie se mentioneaza aceste sume, in conditiile in care nu are niciun salariat?

3. Care este monografia contabila pentru inregistrarea acestor contracte si a taxelor aferente?

Venituri din drepturi de autor. Declarare impozit pe venit, CAS si CASS

Raspunsul specialistului:

1. Potrivit art. 70 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea.

Astfel, veniturile din drepturi de autor obtinute de catre o persoana fizica sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala si se supun regulilor de impunere fiscala aferente acestei categorii de venituri.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 72 alin. (1), (2), (4) si (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.

(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. (...)

(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.

(5) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Astfel, impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra diferentei dintre venitul brut si cota forfetara de 40% din venitul brut:
venit net = venitul brut 40% x venitul brut
impozitul pe venit = (venitul brut - 40% x venitul brut) x 10%.

Referitor la CAS, potrivit art. 150 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil pentru anul 2022, Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b 1).

La art. 137 alin. (1), lit. b 1) sunt mentionate veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Astfel, se aplica scutirea de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru persoanele care au si calitatea de salariat.

Pentru persoanele care nu au calitatea de salariat se aplica prevederile art. 151 alin. (5) din legea sus-mentionata, Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala (...), pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 148 alin. (4), sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale sunt cei prevazuti la art. 72 alin. (2) si art. 681 alin. (2).

Referitor la CASS, potrivit art. 154 alin. (1) lit. h 1) din acelasi act normativ, Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: (...) h 1) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

Asadar, in cazul in care persona fizica are calitatea de salariat, pentru veniturile din drepturi de autor nu datoreaza CASS, indiferent indiferent de suma acestora, fiind exceptata de la plata.

Pentru persoanele care nu au calitatea de salariat se aplica prevederile art. 174 alin. (5) din acelasi act normativ, (5) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1).

Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.(...).

Astfel, daca persoana fizica realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinute de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza CAS sau cu 6/12/24 salarii minime brute pe tara vigoare in anul pentru care se datoreaza CASS, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) si sa depuna formularul 112 Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii impozitului pe venit, contributiilor (CAS si CASS) prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza CAS, in anul in curs.

In concluzie, pentru persoanele care obtin venituti din drepturi de autor si au calitatea de salariat se palateste doar impozit pe venit, iar pentru persoanele care nu au calitatea de salariat se plateste impozit pe venit, CAS si CASS, asa cum am aratat mai sus.

2.
Pentru declararea impozitului si contributiilor de asigurari sociale (CAS si CASS) platitorul de venit are obligatia sa depuna formularul D112 Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In acest sens, intrucat societatea nu are in vectorul fiscal aceste contributii, trebuie sa depuna si formularul D700 completat la SECTIUNEA E - Date privind vectorul fiscal pentru alti platitori de venit, pentru luarea in evidenta a acestora.

3.
In opinia mea, inregistrarile contabile cu drepturile de autor conform contractului sunt:
621 "Cheltuieli cu colaboratorii" = 401 Furnizori (analitic colaborator) - contravaloarea bruta a dreptului de autor
401 Furnizori (analitic colaborator) = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate impozitul pe venit retinut
401 Furnizori (analitic colaborator) = 4315 Contributia de asigurari sociale - CAS retinut
401 Furnizori (analitic colaborator) = 4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS retinut
401 Furnizori (analitic colaborator) = 5311 Casa in lei / 5121 Conturi la banci in lei cu suma de plata catre colaborator

 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorcascassdeclaratia 112


Data aparitiei: 02 August 2023

Votati articolul "Venituri din drepturi de autor. Declarare impozit pe venit, CAS si CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X