Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Facilitati fiscale in industria alimentara. Se pot aplica si retroactiv?

Data aparitiei: 03 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facilitati fiscale in industria alimentara. Se pot aplica si retroactiv?
facilitati fiscale industria alimentaraD112D112 retroactiv

Vom afla in randurile de mai jos daca societatile care au codul CAEN 1032 pot beneficia de facilitati fiscale privind contributiile sociale si daca este posibil si retroactiv. De asemenea, specialistul ne va explica daca trebuie depuse rectificative la D112.

Conditii aplicare facilitati fiscale in industria alimentara

Potrivit art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: (...) 7. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN: (...)
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;

b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract, comanda sau alte documente specifice sectorului agricol si industriei alimentare si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;

d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.

Pentru aplicarea facilitatilor din industria agroalimentara care vizeaza impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- codul CAEN sa se afla printre codurile pentru care se pot aplica facilitatile fiscale;

- realizarea cifrei de afaceri din activitatile sectorului agricol si in industria alimentara corespunzatoare codurilor CAEN, in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala;

- veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sa fie cuprinse intre 3.000 si 10.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca.

Facilitati fiscale in industria alimentara - concluzii

In cazul mentionat, din punct de vedere al codului CAEN, societatea poate aplica facilitatile fiscale din industria alimentara daca si celelalte conditii sunt indeplinite. Aceste facilitati se pot aplica si retroactiv, daca toate conditiile sunt indeplinite concomitent, iar in acest sens trebuie depus formularul D112 rectificativ.

 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X