email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Beneficiile utilizarii platilor electronice pentru mici comercianti

Beneficiile utilizarii platilor electronice pentru mici comercianti
plati electronicePOS cardPOS

Sistemele de plata care folosesc cardul bancar au devenit atat de uzuale incat, in mod natural, platile in numerar deja nu mai sunt prima optiune. Pentru a ramane competitivi, micii comercianti trebuie sa ofere clientilor posibilitatea de a face plati electronice, cu atat mai mult cu cat implementarea unui astfel de sistem are doar beneficii. Le enumeram, cu argumente, pe cele mai importante dintre acestea. 

Plata instantanee si usoara

Plata electronica incheie tranzactia foarte simplu si pentru comerciant si pentru client. Primul nu mai are nevoie de complicatiile legate de calcularea restului datorat clientului si elimina situatiile neplacute in care nu are banconte sau monedele necesare. Cel din urma are garantia unei plati corecte, pe care o poate contabiliza usor in extrasul de cont sau pe aplicatia asociata contului sau. 

Indiferent daca este vorba despre bunuri sau servicii, transferul banilor se face instantaneu si poate fi monitorizat. Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca comerciantul sau prestatorul de servicii este sa detina un POS card si o conexiune la internet care sa permita transferul de date. 

POS inseamna „Point of Sale - punctul de vanzare” si este un dispozitivul electronic care permite citirea cardurilor. Acesta mai este cunoscut si sub numele de „aparat POS" sau „terminal POS", poate fi independent sau atasat la o casa de marcat fiscala. Sistemele sunt compatibile si cu plati efectuate cu telefonul prin tehnologia NFC. 

Servicii bancare mai ieftine 

Toate tranzactiile derulate de o firma comerciala, indiferent de dimensiunea ei si de volumul incasarilor implica o serie de costuri care se regasesc fie in comisioanele bancare, fie in pretul platit pentru servicii sau bunuri. Utilizarea operatiunilor electronice reduce la minimum absolut aceste costuri si, in plus, elimina procedura de imprimare a facturilor sau a altor evidente scriptice referitoare la circuitul banilor. 

Monedele electronice elimina inclusiv necesitatea tiparirii si punerii in circulatie a banilor fizici, dar si costurile legate de garantarea sigurantei bancnotelor, a monedelor, de masurile de securitate impuse de transport sau alte operatiuni pe care acestea le implica. La toate acestea se adauga si servicii gratuite oferite operatorului economic de catre o institutie bancara. Aceasta poate furniza o platforma de plata pentru care va percepe un cost fix, foarte redus. 

Securitatea tranzactiilor

Sistemele care permit circulatia si detinerea banilor electronici, fie ca sunt portofele electronice, carduri bancare si POS-uri, garanteaza siguranta tranzactiilor. Totodata sunt instrumente simple si eficiente care previn circulatia banilor negri si frauda fiscala. Fiecare tranzactie poate fi urmarita pe tot traseul ei, fiind posibila fiscalizarea corecta si identificarea sursei banilor si a destinatiei acestora. 

Posibilitatea de a urmarii traseul banilor este unul dintre elemente care pot fi criticate legat de utilizarea platilor electronice, considerandu-se ca exista o lipsa de confidentialitate asupra  tranzactiilor efectuate. Monitorizarea tranzactiilor nu inseamna ca cineva, in carne si oase, urmareste ce face fiecare dintre noi cu banii de pe card. Monitorizarea este electronica, informatiile fiind folosite efectiv doar atunci cand este reclamata o frauda sau un furt. 

Siguranta tranzactiilor

Desi nu exista siguranta absoluta in ceea ce priveste tranzactionarea banilor electronici, nivelul de siguranta este foarte ridicat, permanent imbunatatit si cu mult superior celui in care se foloseste numerar. Prevenirea furturilor este un demers de care trebuie sa fie constient orice utilizator, fie ca este cel care plateste, fie cel care incaseaza bani electronici prin intermediul platilor online sau al sistemelor de tip POS. 

Pentru a avea garantii de siguranta maxima este necesara intelegerea unor reguli simple care protejeaza informatiile bancare personale si ii feresc pe cei care utilizeaza platile in format electronic de fraude. 

Uneori, micii comercianti si cei care presteaza servicii se dovedesc relativ reticenti la schimbare. Insa, sistemul, care nu este obligatoriu, aduce mari avantaje si le ofera posibilitatea de a servi mai multi clienti.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plati electronicePOS cardPOS


Data aparitiei: 17 August 2023

Votati articolul "Beneficiile utilizarii platilor electronice pentru mici comercianti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X