Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Modificari fiscale 2023: cum procedam cand avem diferente intre soldul faptic si cel scriptic din casierie

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari fiscale 2023: cum procedam cand avem diferente intre soldul faptic si cel scriptic din casierie
modificari fiscale 2023retrageri de numerar nejustificatecontul 5311diferente sold faptic si scriptic

Una dintre problemele frecvente cu care va puteti confrunta este reprezentata de diferentele intre soldul faptic si cel scriptic din casierie, situatie care necesita o abordare atenta si conforma cu legislatia fiscala. In cazul in care aceste neconcordante sunt identificate in timpul unor controale, consecintele pot varia de la sanctiuni administrative la probleme penale grave. In cele ce urmeaza vom afla in detaliu implicatiile fiscale specifice si monografiile contabile recomandate pentru a gestiona eficient si legal aceasta situatie.

Diferente intre soldul faptic si cel scriptic din casierie - monografie contabila si implicatii fiscale

In general, contul 5311 ajunge sa nu mai reflecte realitatea atunci cand exista retrageri de numerar nejustificate (spre exemplu, se retrag banii din banca 581 = 5121, urmand ca acestia sa se inregistreze ca si crestere in casierie 5311 = 581), plati fara documente justificative, cheltuieli personale etc. Alte situatii care au condus la aceasta diferenta mai pot consta in:
- S-au produs erori sau omisiuni in evidenta operatiunilor cu numerar;
- S-au produs erori la numararea banilor cu ocazia incasarilor si/sau platilor;
- Au fost inregistrate in registrul de casa documente privind incasari in numerar fara ca sumele efectiv incasate sa fie depuse la casieria societatii;
- Au fost eliberate sume din casieria societatii fara ca acestea sa fie inregistrate ca plati in registrul de casa, deoarece lipseau documentele pentru acele plati.
-Au fost sustrase sume din casieria societatii.
Potrivit punctului 29 alin.3 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP nr. 2861/2009:

(3) Disponibilitatile in lei si in valuta din casieria entitatii se inventariaza in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar, dupa inregistrarea tuturor operatiunilor de incasari si plati privind exercitiul respectiv, confruntandu-se soldurile din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate.

Conform pct 46 din aceleasi Norme:

(3) ( )Pentru lipsuri, sustrageri si orice ale fapte care produc pagube ce constituie infractiuni, ordonatorul de credite este obligat sa sesizeze organele de urmarire penala in conditiile si la termenele stabilite de lege.

Prin urmare,
Societatea este obligata sa inventarieze disponibilitatile banesti aflate in casieria societatii, cel putin in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar;
Daca sunt identificate minusuri in casierie conducatorul societatii trebuie sa ia masuri pentru identificarea persoanelor vinovate si recuperarea pagubei.
In conditiile in care administratorul a ridicat sume de bani din caseria societatii in interes personal (deci, fara a putea dovedi necesitatea si utilizarea acestora pentru interesul societatii), din punct de vedere fiscal aceste sume de bani sunt considerate venituri din alte surse pentru administrator in baza art. 114 alin. (2) lit. i) din Codul Fiscal.

Conform art. 115 din Codul fiscal:

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114 (...)

2. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Intrucat la momentul ridicarii sumelor din caserie nu s-a retinut la sursa impozitul de 10%, va recomand sa-l calculati prin metoda sutei majorate.

Inregistrari contabile:
6588 = 446
6588 = 5311

 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X