email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumuturi acordate societatilor de catre persoane fizice: clarificari privind art. 4 din Legea 70/2015

Imprumuturi acordate societatilor de catre persoane fizice: clarificari privind art. 4 din Legea 70/2015
creeditare societateimprumut firmaLegea 70/2015incasari si plati in numerartranzactii cu numerar

In cele ce urmeaza, specialistul nostru aduce clarificari cu privire la interpretarea corecta a articolul 4 (alin. 1 si alin. 4) din Legea 70/2015 care reglementeaza tranzactiile cu numerar.

"Art. 4 alin. 1

Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

Art. 4 alin. 4

Operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar."

Atentie la modificarile si completarile aduse Legii 70/2015 privind regimul fiscal al tranzactiilor in NUMERAR prin Legea 296/2023!

Ce S-A SCHIMBAT si ce NU S-A SCHIMBAT in lege privind Incasarile si Platile in Numerar?
(si mai ales) DE CAND si CUM se aplica?
Lucrarea "Incasari si plati in numerar: obligatii legale, interdictii, aspecte practice" va ajuta sa cunoasteti noua lege! ...click AICI pentru detalii »

Asadar, conform textului prezentat exista o diferenta intre operatiunile mentionate in alineatul 1 si cele din alineatul 4.

In alineatul 1, se face referire la operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 si persoane fizice (fara vreo calitate in firma). Limita pentru astfel de operatiuni este de 10.000 de lei, indiferent de natura tranzactiilor (livrari, achizitii, dividende, cesiuni de creante, etc.).

In schimb, in alineatul 4, se specifica ca operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 si persoane fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar. Aici nu se mentioneaza limita de 10.000 de lei, dar se specifica ca aceste operatiuni trebuie sa fie fara numerar.

Astfel, pare sa existe o diferenta intre cele doua situatii. In alineatul 1, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele mentionate si persoane fizice sunt permise in limita de 10.000 de lei. In alineatul 4, insa, operatiunile de incasari si plati reprezentand imprumuturi trebuie sa fie fara numerar si nu exista mentiunea unei limite de suma.

Prin urmare, nu pare sa existe o contradictie, ci mai degraba o diferentiere intre regulile aplicabile in cele doua situatii. Imprumuturile de la persoane fizice catre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 (asociati, actionari, administratori, persoane fizice, alti creditori exclusiv creditorii institutionali) trebuie sa fie fara numerar, conform alineatului 4, fara a mentiona o limita de suma, in timp ce operatiunile mentionate in alineatul 1 pot fi in numerar, dar cu o limita de 10.000 de lei.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creeditare societateimprumut firmaLegea 70/2015incasari si plati in numerartranzactii cu numerar


Data aparitiei: 17 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2023

Votati articolul "Imprumuturi acordate societatilor de catre persoane fizice: clarificari privind art. 4 din Legea 70/2015":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X