In cele ce urmeaza, specialistul nostru aduce clarificari cu privire la interpretarea corecta a articolul 4 (alin. 1 si alin. 4) din Legea 70/2015 care reglementeaza tranzactiile cu numerar.
"Art. 4 alin. 1
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
Art. 4 alin. 4
Operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar."
Ce S-A SCHIMBAT si ce NU S-A SCHIMBAT in lege privind Incasarile si Platile in Numerar?
(si mai ales) DE CAND si CUM se aplica?
Lucrarea "
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Asadar, conform textului prezentat exista o diferenta intre operatiunile mentionate in alineatul 1 si cele din alineatul 4.
In alineatul 1, se face referire la operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 si persoane fizice (fara vreo calitate in firma). Limita pentru astfel de operatiuni este de 10.000 de lei, indiferent de natura tranzactiilor (livrari, achizitii, dividende, cesiuni de creante, etc.).
In schimb, in alineatul 4, se specifica ca operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 si persoane fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar. Aici nu se mentioneaza limita de 10.000 de lei, dar se specifica ca aceste operatiuni trebuie sa fie fara numerar.
Astfel, pare sa existe o diferenta intre cele doua situatii. In alineatul 1, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele mentionate si persoane fizice sunt permise in limita de 10.000 de lei. In alineatul 4, insa, operatiunile de incasari si plati reprezentand imprumuturi trebuie sa fie fara numerar si nu exista mentiunea unei limite de suma.
Prin urmare, nu pare sa existe o contradictie, ci mai degraba o diferentiere intre regulile aplicabile in cele doua situatii. Imprumuturile de la persoane fizice catre persoanele prevazute la articolul 1 alineatul 1 (asociati, actionari, administratori, persoane fizice, alti creditori exclusiv creditorii institutionali) trebuie sa fie fara numerar, conform alineatului 4, fara a mentiona o limita de suma, in timp ce operatiunile mentionate in alineatul 1 pot fi in numerar, dar cu o limita de 10.000 de lei.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com